Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Наталія Гордєєва та Віоліна Петриченко про вечір музики Станіслава Людкевича на «Контрастах»

  • 30.09.2024, 13:30
  • 263

4 жовтня о 19:00 в рамках Міжнародного фестивалю сучасної музики «Контрасти» у виконанні знаного дуету солісток Львівської філармонії Наталії Гордєєвої (скрипка) та Віоліни Петриченко (фортепіано) вперше прозвучить програма, підготована до 145-річчя одного з центральних композиторів Галичини минулого століття — Станіслава Людкевича. Ноти (зокрема рукописи) вибраних творів були надані Меморіальним музеєм Станіслава Людкевича

Більше про виконання музики Людкевича та програму 4 жовтня розповідає піаністка Віоліна Петриченко:

«У своїй творчості я намагаюся грати якомога більше української музики. Це насамперед твори Барвінського, Ревуцького, Косенка. Живучи останні 16 років у Німеччині, мені було важко знайти ноти творів Людкевича. Навіть почавши працювати солісткою Львівської філармонії, я зрозуміла, що шлях до його творчості нелегкий.

Більшість творів існують у рукописах, які не так просто отримати, або в старих виданнях з численними помилками. Тому я щаслива, що цього року маю змогу одночасно грати його музику для скрипки і фортепіано, а також брати участь у проєкті музею Людкевича. Також цього року відбудеться видання фортепіанних творів композитора: на щастя, вдалося домовитися з данським видавництвом «Svitzer» про видання нот Варіацій для скрипки і фортепіано, які до цього часу існували лише в рукописі й не виконувалися. Так сталося, що цього року я приділяю багато уваги цьому композитору й відкриваю його для себе (і для слухачів) наново.

На концерті 4 жовтня будуть виконані вже представлені у філармонії Варіації та Соната для скрипки з супроводом фортепіано, а також Колискова пісня для скрипки і фортепіано, плюс твори для фортепіано: «Ноктюрн після прочитаного листа від О.Ю.», «Тихий вечір», «Valse-Lente». Ці твори дуже пісенні, співучі, вони ніби відображають душу України, водночас вони дуже віртуозні. У них відчутний пошук нової мови та гармонії у творчості Людкевича. Музика одночасно романтична, але також смілива і сучасна. Ця програма прозвучить у Львові 4 жовтня і 5 жовтня — у Київській філармонії, 12 жовтня в Кьольні на відкритті фестивалю «Sounds of Ukraine».

Історією роботи над творами, а також популяризацією музики Людкевича поділилась скрипалька Наталія Гордєєва:

«Довгий шлях, який пройшли Варіації на народну тему для скрипки з супроводом фортепіано Станіслава Людкевича, які ми разом з Віоліною Петриченко виконаємо розпочався з мого пошуку нот для скрипки, за якими я звернулась до Меморіального музею імені Станіслава Людкевича. Ноти варіацій в архіві відшукала музикознавиця Стефанія Олійник, яка надіслала нам спершу лише одну сторінку варіацій. Навіть з такого короткого фрагмента ми зрозуміли, що ця тема нам надзвичайно подобається, що подобається також загадковість цього твору, адже тема Варіацій довго лишалась невідомою.

В процесі роботи стало зрозуміло, що цей твір має велику перспективу і має бути почутим у світі. Мені вдалось організувати видання його нот у Данії - країні, в якій я зараз мешкаю. Також ми записали промо відео на професійній студії з гідним звукозаписом, воно буде презентовано за кілька місяців. Я б дуже хотіла більшої уваги музикантів до Варіацій і, сподіваюсь, що нам вдалось дати їм потужний поштовх.

Сонату для скрипки з супроводом фортепіано ми нещодавно виконували на потужному фестивалі в самому серці Копенгагену — Copenhagen Summer Festival. Мали дуже гарні відгуки від слухачів і також я розповіла про цю музику на Данському національному радіо. Залюбки будемо презентувати цей твір за будь-якої можливості на усіх сценах Європи й вже незабаром вона прозвучить також у Німеччині на заснованому Віоліною Петриченко фестивалі «Звуки України». Тож Соната теж розширює свої горизонти.

Остання пʼєса нашої програми — Чабарашка для скрипки з супроводом фортепіано — буде премʼєрною для нас. Уперше ми виконаємо її саме у Львові".

Більше про концерт

Схожі новини