Передплата 2024 ВЗ

Марсохід зробив нове відкриття: деталі

  • 16.09.2024, 22:00
  • 191

Дослідження допоможе вивчити вплив води та вітру на формування скельних порід, що на Марсі

Фото NASA
Фото NASA

Марсохід Curiosity, який досліджує кратер Гейл на Марсі, знайшов скелі, що нагадують книжкові сторінки. Це геологічне утворення має тонкі, наче папір, шари осадових порід, які створюють ефект сторінок книги. Це відкриття зацікавило вчених NASA завдяки незвичній формі каменів.

Науковці зазначили що деякі шари каменів мають хвилясті структури, які, ймовірно, утворилися під впливом води або піску, перенесеного вітром. Дослідження цих каменів допоможе краще зрозуміти вплив води і вітру на формування марсіанських порід, що важливо для NASA, оскільки вода є основним компонентом для життя.

Ці форми каменів, хоч і виглядають дивовижно, не є рідкістю на Марсі.

Раніше Curiosity знаходив скельні утворення у формі ложки. Марсіанські вітри, які переміщують пил, створюють фантастичні форми в марсіанських каменях, коли м’якші породи стираються, а тверді залишаються.

Curiosity досліджує кратер Гейл із 2012 року і з того часу виявив багато цікавих об'єктів, зокрема — чисту сірку в одному з каменів. Водночас NASA має труднощі через горбисту місцевість та зміни у положенні Землі на марсіанському небі, що ускладнює прямий зв’язок між марсоходом і вченими на Землі. Проте можливо, що з часом ці проблеми зі зв’язком зменшаться.

Попри труднощі, Curiosity продовжує надсилати зображення і наукові дані, зокрема — інформацію про камені, що нагадують книжкові сторінки, допомагаючи вченим розгадувати таємниці Червоної планети.

Схожі новини