Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Львові заснували музей народного художника України Володимира Патика (ФОТО)

  • 23.08.2024, 18:25
  • 330

23 липня на вулиці Матейка, 4 у Львові запрацював музей представника львівської живописної школи, народного художника України, лауреата Національної премії ім. Тараса Шевченка Володимира Патика

Фото пресслужби Львівської обласної ради
Фото пресслужби Львівської обласної ради

В експозиції музею — понад 100 картин Володимира Патика, які можна побачити у 4 музейних залах. Середня вартість картини 7−10 тис. доларів, а загальна вартість колекції — майже 35 млн грн.

Новий заклад є відділом Комунального закладу Львівської обласної ради. «Історико-краєзнавчий музей» та розташований неподалік музеїв Соломії Крушельницької, Олени Кульчицької та Олекси Новаківського.

Учасниками урочистого відкриття стали дружина Володимира Патика Романа-Василина та його син, художник Остап Патик, начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький, в. о. голови Львівської обласної ради Юрій Холод, куратор експозиції, галерист Павло Гудімов, голова фундації ім. В. Патика Марта Пиріг, депутати Львівської обласної ради, керівники закладів культури, митці, духовенство, громадськість.

Під час відкриття гостям презентували інтерактивний фільм, який розповів про біографію художника, перші кроки у мистецтві, каральні заходи радянської влади щодо Володимира Патика-студента, його творчий шлях та особливості створення найвідоміших картин.

«Володимир твердив: „Я народився в Україні, жив в Україні й малював Україну. Бажаю, прошу і мрію, щоби мої твори залишилися в Україні“. І саме ви здійснили цю мрію. Бажаю музею стати храмом мистецтва, щоб його любили та відвідували діти й дорослі. Завдяки цьому музею маємо навчити дітей любити Батьківщину. Маємо відновити стару традицію меценатства за прикладом Андрея Шептицького, Йосипа Сліпого, Ханенків, Семеренків, Терещенків», — зазначила на відкритті дружина митця Романа-Василина Патик.

Зразком для музею стали європейські аналоги. До створення музею долучилася велика команда фахівців. А кошти виділили Фундація Володимира Патика та меценати. Також гроші залучали з продажу картин на аукціонах.

«Наше мистецтво, духовність і культура — це наша таємна зброя. Можна знищити людину, а історію і культуру знищити неможливо. Цей стрижень є надзвичайно важливим. Коли ми у час війни будемо відкривати заклади культури, рятувати наші пам’ятки, творити нашу історію, ми будемо непереможним народом», — зазначив директор музею Ігор Тимець.

Присвятили відкриття музею Дню Незалежності України.

«Відкривати музей такої великої людини з такою багатою колекцією — це гордість та престиж для всієї нашої області. Я б хотів, щоб ця впертість у розвитку таланту, працьовитість і щирість художника була прикладом для нас і прийдешніх поколінь.

Бажаю, щоб цей простір став живим музеєм, де завжди багато людей, багато нових ідей, багато розвитку, спілкування і самого життя. Бо культура — це і є важлива частина реабілітації, захоплення життям і дива, а все це нам сьогодні дуже потрібно", — зазначив в. о. голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

Володимир Йосипович Патик народився 9 жовтня 1926 в селі Чорний Острів на Львівщині. Став видатним українським живописцем, пейзажистом, майстром натюрморту. Член Спілки художників України, заслужений художник України, лауреат Національної премії ім. Т. Г. Шевченка, народний художник України (2006), почесний громадянин Львова.

Схожі новини