Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Науковці використовують штучне запліднення, щоб зберегти північних білих носорогів

  • 24.01.2024, 20:30
  • 533

Зараз на планеті є всього дві самки північних білих носорогів. Тому вчені вирішили застосувати метод екстракорпорального запліднення (ЕКЗ), щоб врятувати цей вид

Фото Ami Vitale
Фото Ami Vitale

Раніше метод застосовували для південних білих носорогів. Тоді ембріон вдалося імплантували сурогатній матері.

Північні білі носороги мешкали у Центральній Африці, та браконьєри винищили їх. Відтоді дві самки Фату та Наджин — під цілодобовою охороною.

Та у 2018 році помер останній самець північного білого носорога. Вид був на межі вимирання. Однак науковці роблять неможливе, щоб північні білі носороги не зникли.

Міжнародна група дослідників з BioRescue у вересні 2023 року перенесла два ембріони південного носорога сурогатній матері. Та вагітна самка померла від інфекції, коли плоду було 70 днів. Все ж учені переконані, що настання такої вагітності є доказом того, що метод працює і може врятувати північного білого носорога.

«Ця маленька дитина є доказом усього. Ін'єкція сперми, запліднення, рідкий азот, розморожування — цього ніколи не робили для носорогів. З людьми простіше, а тут ми працюємо з ссавцем вагою понад дві тонни», — вважає Томас Гільдебрандт, керівник проекту BioRescue і професор Інституту дослідження зоопарків і дикої природи Лейбніца.

До травня або червня 2024 року вчені планують імплантувати перший ембріон північного білого носорога. Їх уже створили з використанням сперми, яку зібрали від уже мертвих самців, і яйцеклітин, які взяли у Фату. Дитинчат буде виношувати сурогатна матір у Кенії. Зараз є 30 ембріонів, яких зберігають у рідкому азоті при температурі -196 градусів за Цельсієм у Берліні та Кремоні.

Носорогу, який виношуватиме вагітність протягом 16 місяців, введуть ембріон через анальний отвір. Якщо все мине успішно, це буде перший північний білий носоріг, який народиться із 2000 року.

Науковці також планують пересадити ще більше ембріонів, щоб з’явилося якомога більше дитинчат білого північного носорога. Щоправда, якщо вони народяться, то не будуть здатними створити життєздатну популяцію. Для цього дослідники намагатимуться використовувати «редагування» генів для покращення генетичної різноманітності майбутніх нащадків, беручи генетичний матеріал із музейних зразків.

«Ми будемо брати генетичний матеріал з черепів. Тоді використаємо метод редагування генів і помістимо їх у популяцію. Плануємо обійти всі музеї з екземплярами північного білого носорога. Це не просто науковий експеримент, ми дійсно хочемо його повернути», — додав Томас Гільдебрандт.

Ерустус Канга, генеральний директор Служби охорони дикої природи Кенії, заявив, що у захваті від прориву у порятунку підвиду.

«Це велика віха у збереженні північних білих носорогів», — наголосив Ерустус Канга.