Передплата 2024 «Добре здоров’я»

NASA опублікували фото полярного сяйва у незвичному світлі

  • 20.01.2024, 17:55
  • 1 037

Новий супутник NASA показав природне явище у сірих тонах

Фото NASA
Фото NASA

Датчик VIIRS на супутнику NOAA-NASA Suomi NPP, який може робити зображення у видимому та інфрачервоному діапазонах, сфотографував полярне сяйво над Західною Канадою 5 листопада 2023 року.

«Полярні сяйва — це різнокольорові світлові смуги в нічному небі, спровоковані сильною геомагнітною бурею в магнітосфері Землі», — пояснили у NASA.

Багаторазові викиди корональної маси з Сонця спричиняють сплеск заряджених частинок. Після зіткнення з магнітосферою Землі деякі частинки, захоплені магнітним полем, зі збільшеною швидкістю потрапляють у верхні шари атмосфери Землі. Там вони збуджують молекули азоту й кисню і випускають фотони світла — це і є полярне сяйво.

VIIRS чутливий до випромінювання слабкого світла в широкому спектральному діапазоні - «денно-нічному». Він використовує відбите місячне світло, наземні й атмосферні джерела для виявлення видимого світла вночі.

Так світло полярного сяйва, що проходить крізь атмосферу Землі, фіксується й відображається у вигляді зображення у різних відтінках сірого.

Полярні сяйва зазвичай мають зелений колір, але також можуть бути червоними, синіми, фіолетовими, рожевими й білими. Найчастіше їх можна спостерігати у високоширотних регіонах навколо Арктики та в Антарктиці.

Схожі новини