Передплата 2024 «Добра кухня»

Львів зачищають від трухлявих дерев

У Франківській районній адміністрації кажуть, аби не повторився випадок дворічної давності, коли буревій повалив дерева на авто і в судах розглядають справи компенсацій

Фото авторки
Фото авторки

З початку нового року у Львові - акція зачистки аварійних дерев. На зупинці громадського транспорту по вулиці Героїв УПА 76-Б комунальники зрізали дерево.

Керівник відділу комунального господарства Франківської районної адміністрації Мирослав Гук розповів для «ВЗ», що знищення дерева було законним: є акти обстеження і висновок, що в нього була трухлява прикоренева система та зігнила частина стовбура. Ще з вересня 2023 року мешканці вул. Героїв УПА зверталися до Ратуші, аби обстежити дерево, яке може будь-коли впасти. А поруч — зупинка громадського транспорту…

«Комісія виїхала на місце і виявила прикореневу гниль та незадовільний стан, — продовжує розмову чиновник. — Також є серцевинна гниль дерева. Таке дерево могло довго не витримати та впасти. Стояти таке дерево не мало право, бо могло впасти на людей, на тротуар. Ніхто не дає гарантій. Судячи з фото, які я маю — половину стовбура немає».

Демонтаж дерева на Героїв УПА коштував орієнтовно тисячу-півтори тисячі гривень. Гілки та стовбур зрізаного дерева відвезуть на базу ЛКП «Зелене місто», де з гілок зроблять підживлення для вуличних рослин.

На питання «ВЗ», чи посадять навесні на вул. Героїв УПА 76-Б нове дерево, Мирослав Гук не відповів ствердно. Мовляв, уже кілька років районна адміністрація не отримує саджанців дерев.

Мирослав Гук каже, у Львові активно позбавляються від трухлявих дерев. Таких звернень часто-густо отримує і Франківська районна адміністрація. У Ратуші не хочуть, аби повторилася подія дворічної давності, коли після червневого буревію в місті полягли сотня дерев.

«Багато маємо звернень від містян на „гарячу лінію“ щодо трухлявих дерев, — наголошує мій співрозмовник. — Мешканці так активізувалися, особливо після буревію два роки тому. Обстежуємо усі дерева, по яких отримуємо прохання. Якби комісія ухвалила неправильне рішення і то дерево впало, а ми його не зрізали — то несли б відповідальність. І так вже маємо дев’ять судових позовів на більше мільйона гривень, коли дерева впали на машини. Здорові дерева впали, з коренем їх повивертало, а ми тепер маємо відповідати».

Схожі новини