Передплата 2024 «Добра кухня»

Космічний телескоп сфотографував Уран

  • 18.12.2023, 20:30
  • 691

Телескоп «Джеймс Вебб» показав нові детальні зображення Урану

Фото NASA
Фото NASA

Телескоп зафіксував тьмяні внутрішні та зовнішні кільця Урану, зокрема — невловиме кільце Дзета — слабке та дифузне кільце, розташоване найближче до планети. «Джеймс Вебб» також зробив зображення багатьох із 27 відомих супутників планети і навіть зафіксував деякі маленькі супутники в кільцях.

На нових фотографіях Урану можна побачити кілька яскравих штормів поблизу південної межі полярної шапки планети. Кількість цих штормів, а також те, як часто та де вони зʼявляються в атмосфері Урану, можуть бути повʼязані з поєднанням сезонних і метеорологічних ефектів.

Оскільки Уран обертається під кутом майже 98°, він має найбільш екстремальні пори року серед планет у Сонячній системі. Майже чверть кожного уранового року Сонце світить над одним полюсом, занурюючи іншу половину планети в темну зиму, яка триває 21 рік.

Нові зображення Урану будуть безцінні для планування будь-яких майбутніх космічних місій на планету.

Уран також може бути прототипом для вивчення майже 2000 екзопланет подібного розміру, які відкрили за останні кілька десятиліть. Ця «екзопланета на нашому задньому дворі» допоможе астрономам зрозуміти, як існують планети такого розміру, та як вони утворилися. Це може допомогти зрозуміти Сонячну систему у цілому.


Джерело: NASA

Схожі новини