Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На львівських ринках посилили контроль за мандаринами

Небезпечний товар — з Єгипту

Фото ілюстративне з сайту pexels
Фото ілюстративне з сайту pexels

Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області також отримало інформаційне повідомлення по міжнародній системі RASFF щодо виявлення небезпечних речовин у мандаринах. Сезон мандаринів розпочався, а тому їх багато з’явилося на львівських прилавках. Попереду свята, а тому треба бути уважними до вибору продуктів.

Фахівці виявили у партії мандарин диметоат (пестицид), який перевищує допустиму норму у 33 рази! Небезпечний товар, а це близько 20 тонн, надійшов на одну з київських фірм. Ці мандарини були імпортовані в Україну з Греції, а туди вони були завезені з Єгипту.

Фахівець управління безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області Володимир Подоляк розповів:

— Ці мандарини експортувалися до Києва на певну фірму. Київська Держпродспоживслужба виїхала на місце, вжила усіх заходів. Також вони надіслали це повідомлення на усі області України. Ми, своєю чергою, розіслали листи у Львівську регіональну лабораторію та Пустомитівську лабораторію. Сьогодні посилили контроль за роботою ринків щодо проведення ветеринарно-санітарних експертиз мандарин. Так само фрукти перевіряють і у магазинах. З тієї київської фірми на Львівщину мандарини не поступали.

— Це означає, що вони у Києві і залишилися?

— Вони могли поступити до нас іншими шляхами… Тому вживаємо усіх заходів, аби цей небезпечний товар не потрапив на споживчий ринок. Наразі таких фактів у нас немає. Нам відомо, що до Києва надійшло близько 20 тонн, думаю, що ці мандарини не встигли привезти з Києва до Львова.