Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Гайдамаки замінили «комсомольця» на «гайдамаку» у вірші Володимира Сосюри

  • 24.10.2023, 12:20
  • 902

Гурт презентує другий сингл і кліп «Гайдамака» з альбому на вірші митців «Розстріляного відродження»

Обкладинкою синглу стала робота актуального українського художника Віталія Кравця.

«Пісню «Гайдамака» обрали для візуалізаціі альбому «Тріумф Слова» не випадково. Бо у 1918 році автор поезіі Володимир Сосюра переписав власний вірш, змінивши гайдамаку на комсомольця, а комісара на курінного, а саме в цій версії вірш потрапив до підручників Української літератури радянської школи, і був відомий всім.

Ми мали повернути вірш «Гайдамака» новим поколінням у його чесній версії зі справжнім сенсом" - сказав Олександр Ярмола, фронтмен гурту Гайдамаки

Оригінальний вірш «Гайдамака» Володимир Сосюра написав під враженням від власної участі в Українських визвольних змаганнях 1918−1919 років у складі Армії УНР.

Пізніше, в час великого терору і репресій української інтелігенції, поета зламали, і він працював на окупаційну радянську владу, тому уникнув нещасливої долі своїх побратимів й лишився живим.

«Гайдамака» — другий сингл з альбому «Тріумф Слова», створений гуртом Гайдамаки на вірші поетів «Розстріляного відродження».

Музику до пісні записали в київській «Пропеллер Студіо». Перші рифи запропонував басист Олексій Курбаков, Сашко Ярмола поклав на них слова та мелодію, аранжували всі музиканти гурту разом.

Пісня має радіоверсію, яку зробили разом з з продюсером Романом Кальмуком.

Кліп «Гайдамака» створили Віктор Придувалов та Олександр Корєшков.

Схожі новини