Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Проєкт «FrankoData: відкритий цифровий музей» Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка

  • 23.10.2023, 14:06
  • 627

Дім Франка спільно з Інститутом франкознавства ЛНУ імені Івана Франка за сприяння Українського культурного фонду реалізують грант у секторі «Культурна спадщина» з реставрації, оцифрування та онлайн-презентації фондових колекцій

У межах проєкту відреставровано 116 музейних предметів — 110 паперових і 6 дерев’яних; оцифровано 1200 одиниць зберігання, оновлено вебпортал музею. Процес наповнення цифрової бази даних триватиме й надалі. Крім цього, частину відреставрованих об'єктів у межах проєкту можна побачити на унікальній виставці «Врятовані» (відкриття 24 жовтня о 16:00 в Домі Франка). Учасники проєкту «FrankoData: відкритий цифровий музей» представлять основні результати оцифрування фондових одиниць Дому Франка та книгозбірні Інституту франкознавства на XXVII Франківській науковій щорічній конференції «До великого моменту…» (протягом 26 жовтня в Будинку вчених) та на круглому столі «Проблеми і перспективи оцифрування творчої спадщини Івана Франка» (27 жовтня об 11:00, ЛНУ ім. І. Франка, вул. Університетська, 1, ауд. 220).

Під час реалізації проєкту «FrankoData: відкритий цифровий музей» увагу зосередили на чотирьох тематичних блоках:

  • Франкові ювілеї (25-літнй та 40-літній ювілеї творчості);
  • вершинні твори Івана Франка: створення, інтерпретація, реактуалізація («Захар Беркут», «Украдене щастя», «Мойсей», «Іван Вишенський», «Лис Микита»);
  • Франкове коло сучасників;
  • книжкова франкіана.

Оцифрованою колекцією зможуть користуватися музейники, науковці, текстологи, працівники освіти й культури, зацікавлені в популяризації творчої спадщини Франка в Україні та світі. Отримані в процесі оцифрування матеріали також планують використати в проєкті Міністерства культури та інформаційної політики України «Впровадження електронної системи реєстру Музейного фонду України», одним із 12-ти учасників якого є Дім Франка.

24 жовтня, о 16:00 — Виставка з фондів Дому Франка «Врятовані»

Дім Франка запрошує на унікальну виставку «Врятовані», на якій ви матимете нагоду побачити артефакти з колекції Музею, що були реставровані та оцифровані в межах проєкту «FrankoData: відкритий цифровий музей».

З початком повномасштабного вторгнення спільнота Дому Франка доклала максимальних зусиль, аби вберегти найцінніші одиниці з фондової колекції. Проте сховати чи евакуювати експонати означає на невизначений період обмежити доступ до них для відвідувачів. Саме тому, відповідаючи на актуальні запити сьогодення, Дім Франка в партнерстві з Інститутом франкознавства ЛНУ ім. Івана Франка та за підтримки Українського культурного фонду реалізовує грантовий проєкт «FrankoData: відкритий цифровий музей». Однією з подій, анонсованих у проєкті, є виставка «Врятовані».

Виставка триватиме два тижні.

Локація: Львів, вул. Івана Франка, 150.

Лінк на подію у Facebook: https://www.facebook.com/events/267 898 452 906 475/?ref=newsfeed

26 жовтня — XXVII Франківська наукова щорічна конференція «До великого моменту…»

Цьогоріч це ще й ювілейна подія, присвячена 150-й річниці від початку творчої й громадської діяльності Івана Франка. Співорганізаторами є Інститут франкознавства і філологічний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка, Інститут Івана Франка НАН України, Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка і Наукове товариство ім. Шевченка. Проблематика доповідей конференції різноманітна, у фокусі зацікавлень доповідачів нові прочитання художніх творів Івана Франка, стильові, інтертекстуальні, міжлітературні контексти його творчості, його зв’язки з сучасниками, вивчення темних плям у долі Франкових нащадків, розмова про специфіку сучасних франкознавчих студій тощо.

Робота конференції триватиме онлайн і наживо протягом дня у Будинку вчених (вул. Листопадового Чину, 6).

27 жовтня, об 11:00 — Круглий стіл «Проблеми і перспективи оцифрування творчої спадщини Івана Франка»

Проблематика круглого столу логічно продовжить актуальну сьогодні розмову про важливість збереження пам’яті про Франка сучасними методами і засобами. До бесіди запрошено франкознавців і не тільки з різних галузей: літературознавців, текстологів, мистецтвознавців, музейників, книгознавців, бібліотекарів. Фахівці ділитимуться досвідом роботи з пам’ятками як носіями пам’яті та окреслять виклики, які сьогодні постають у цій особливій частині їх роботи. Учасники проєкту «FrankoData: відкритий цифровий музей» представлять основні результати оцифрування фондових одиниць Дому Франка та книгозбірні Інституту франкознавства.

Круглий стіл відбудеться наживо за адресою ЛНУ імені І. Франка, вул. Університетська, 1, ауд. 220.

Контактна особа: Анастасія Ковалишин, в.о. вченого секретаря Дому Франка, комунікаційна менеджерка проєкту.

Телефон: +38(096)3908765 (вайбер, телеграм)

Електронна пошта: [email protected]