Передплата 2024 «Добра кухня»

У Києво-Печерській лаврі вперше в історії після анафеми відправлять панахиду за гетьманом Іваном Мазепою

  • 09.06.2023, 15:35
  • 823

У Києво-Печерській лаврі вперше в історії святині відправлять панахиду за її меценатом і ктитором -гетьманом Іваном Мазепою

Києво-Печерська лавра. Фото з мережі
Києво-Печерська лавра. Фото з мережі

Богослужіння відбудеться 11 червня 2023, в день Всіх святих у Всіхсвятській церкві, збудованої коштом Івана Мазепи. Панахиду проведуть з нагоди 325-річчя освячення храму.

Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України.

Богослужіння відбудеться 11 червня, в день Всіх святих у Всіхсвятській церкві, збудованої коштом Мазепи. Панахиду проведуть з нагоди 325-річчя освячення храму.

«У цей день вперше в історії Києво-Печерської лаври буде відправлено панахиду за її меценатом і ктитором — гетьманом Іваном Мазепою, якого за небажання коритися Московії ще за життя було піддано анафемі російською імперською церквою. Жодна з українських церков ніколи не визнавала чинності цієї анафеми, а українці по всьому світу молилися за його упокій. Натомість в московському патріархаті „проклинати“ Мазепу продовжували й за часів незалежної України, і навіть після початку війни у 2014 році. Відтепер історичну і духовну справедливість буде відновлено», — йдеться у повідомленні.

Схожі новини