Передплата 2024 «Добрий господар»

У Києві презентували фотопроєкт «Неймовірна»

  • 27.04.2023, 18:00
  • 681

У Київі презентували фотопроєкт «Неймовірна», який демонструє слабкість і силу, страх і мужність, хвилювання і цілеспрямованість українських жінок-прикордонників

«Фотопроєкт „Неймовірна“ — це історії жінок сьогодні, тих які творять нову історію України. Це історії жінок, які служать, волонтерять, допомагають, оберігають, підтримують… Які так чи інакше наближають нашу Перемогу. За кожним сильним, сміливим, мужнім чоловіком стоїть розумна, мудра, любляча жінка чи дружина», — зауважив начальник ОКПП «Київ» полковник Олег Трофіменко.

На фотоілюстраціях — 10 різних прикордонниць з різними долями. Це жінки, які на момент повномасштабного вторгнення були на службі на Київщині в столичних аеропортах і здійснювали прикордонний контроль, ті, хто служив у Маріуполі і момент повномасштабного вторгнення застали у цьому місті. Це жінки, які були у зоні АТО чи ООС ще з 2014 року. Жінки, які мали можливість звільнитись, але лишились вірними присязі, своєму народу і зараз продовжують виконувати завдання з охорони й оборони нашої країни.

ОКПП «Київ» — один із органів охорони кордону, де гендерну рівність можна чітко простежити. До початку повномасштабного вторгнення в ОКПП «Київ» проходили службу 48 відсотків жінок-прикордонниць. Зараз вони продовжують нести службу на рівні з чоловіками.

Сьогодні Україна має яскраві приклади жінок-воїнів, жінок-бойових медиків, жінок, які віддали своє життя, захищаючи свою країну, свою домівку…

«Роль даного фотопроєкту є надзвичайно важливою в умовах сьогодення, адже ця фотовиставка не лише про історії 10 прикордонниць… Цей проєкт має глибоку сутність і розуміння сучасної української жінки-прикордонниці, яка зібравши усю волю у кулак не зламалась. Вона зберегла життя і здоров’я своїх дітей, не покинула військову службу, вона залишилася вірна українському народу та військовій присязі. Жінка-прикордонниця сьогодні — це захисниця свого народу та своєї родини. Вона захищає свою країну не тільки зі зброєю в руках, а й перебуваючи в тилу, працюючи за комп’ютером в кабінеті, з дата-штампом у пункті пропуску, у лекційній залі академії. Наші жінки жертвують найдорожчим на благо своєї країни, заради нашої Перемоги над ворогом», — наголосила Дарʼя Дроженко начальник сектору з питань гендерної рівності Адміністрації Державної прикордонної служби України.

Фотопроєкт «Неймовірна» став стартом і початком цілої серії проєктів про жінок-прикордонниць ОКПП «Київ». Наступна виставка матиме назву «Біль» і збере історії жінок, яких ця війна гостро зачепила. Вона розкаже про біль, переживання і нову адаптацію до життя.

Фотопроєкт «Неймовірна» реалізували за ініціативи ОКПП «Київ» та за підтримки засновниці Business Woman Club Анни Крисюк у співпраці з мультимедійною платформою Іномовлення України Укрінформ. Світлини жінок-прикордонниць безкоштовно зробила фотографиня з Борисполя Оксана Шевченко.

Схожі новини