Передплата 2024 ВЗ

Коноплі в історії США

  • 26.04.2023, 10:12
  • 872

Коноплі - рослина, яка багато тисячоліть супроводжує людину і лише кілька десятків років викликає бурхливі суперечки та неоднозначне ставлення вчених, медиків, політиків

США не виняток — від активного вирощування і застосування в повсякденному житті в 19-му столітті до повної заборони в 30-ті роки 20-го, від закликів до фермерів до нарощування посівних площ під час Другої світової війни, до визнання її небезпечною і такою, що підлягає викоріненню, в 60-ті роки. І новий зліт у наші дні, включно з легалізацією рекреаційного вживання в окремих штатах. Крім того, в наш час можна без проблем купити насіння конопель через інтернет.

Передісторія

Перші згадки про вирощування конопель на території сучасних США припадають на 1619 рік. В Англійській колонії Вірджинія почалася культивація конопель на експорт. У кількох маєтках великих землевласників коноплі були основною оброблюваною культурою. Тканина першого державного прапора США виткана з конопляних волокон. З конопляної тканини шили мундири солдатам континентальної армії. Перша Декларація про незалежність США була написана на конопляному папері. Багато згадок про коноплі в штатах нерозривно зі словом «перші»: перші джинси теж були зшиті з конопляного полотна. На емблемі два коні тягнуть у різні боки, що символічно показують міцність матеріалу.

Зліт, падіння, і знову зліт

Цілющі властивості рослини, опубліковані лікарем і вченим Вільямом Бруком О`Шонессі, викликали сенсацію в наукових колах і поклали початок широкому застосуванню зілля з рослини в медичних цілях. Настоянкою з конопель лікують мігрені, нервове перезбудження, авітаміноз, шкірні захворювання. Але уряди деяких штатів суворо контролюють застосування і продаж ліків з індійського канабісу. Спочатку на етикетках з’являється напис «отрута», пізніше ліки з конопель оголошують наркотичною речовиною і дозволяють застосування тільки за особливими медичними показаннями. У 1937 році ухвалюють закон, що прирівнює марихуану до сільськогосподарських конопель і оголошує останню поза законом. Ведеться активна пропаганда негативних наслідків вживання марихуани, рослину оголошують причиною неконтрольованого збудження, що веде до застосування насильницьких дій аж до вбивства.

Однак у роки Другої Світової Війни необхідність у застосуванні конопель призвела до того, що уряд, забувши про заборону, агітував фермерів вирощувати цю культуру, надаючи пільги.

У 2014 році з’являється закон «Hemp Farm Bill», який остаточно виводить цю унікальну рослину з-під заборони і, як сподіваються американці, відкриває дорогу до визнання конопель аграрною культурою 21 століття.