Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львові прооперували восьмимісячне немовля з Ковеля з важкою формою епілепсії

  • 24.04.2023, 16:30
  • 1 167

Львівські нейрохірурги прооперували восьмимісячне малятко з важкою формою епілепсії

Львівські нейрохірурги. Фото: ТМО 1
Львівські нейрохірурги. Фото: ТМО 1

Хвороба викликала в дитини сильні і тривалі напади, які несли пряму загрозу її життю. Рідкісну і складну операцію виконали спеціалісти Дитячої лікарні Святого Миколая. Про історію маленької дівчинки, яка боролася з недугою, написали на сторінці Першого медичного об'єднання Львова у фейсбуці.

Маленька Елсі, так звати дівчинку, з’явилася на світ у Ковелі. Пологи були передчасними — на 31 тижні. Перші чотирнадцять днів життя вона провела в реанімації. Згодом мама Елсі помітила, що її новонароджене дитя почало здригатися так, наче чогось лякається. А потому сильно плакати й синіти. Жінка звернулась за медичною допомогою.

Після огляду лікарі констатували: це судоми. А згодом МРТ підтвердила в дівчинки фокальну кортикальну дисплазію частини однієї півкулі. Це вроджена аномалія великої частини півкулі головного мозку, яка провокувала в дитини судоми.

Відтоді - місяці перебувань у лікарнях Волині та низка консультацій у Києві. Жодні ліки не запобігали нападам. До того ж, дитина зовсім не розвивалася. Судоми в маленької Елсі ставалися десятки разів щодоби і тривали аж упродовж 20 хвилин. Кожен такий напад міг бути фатальним для дитини. Тож батьки дівчинки продовжували пошуки спеціалістів, які б допомогли їхній донечці.

Знайшли таких у Львові - в лікарні Святого Миколая.

Після огляду та низки обстежень завідувач відділення нейрохірургії Михайло Ловга з командою епілептологів під керівництвом Марії Павлюк приймають рішення- потрібно якнайшвидше прооперувати Елсі. Бо кожна судома дійсно може стати останньою. І хоч хірургічні втручання у випадках епілепсії досі проводили лише діткам від двох рочків, беруться за операцію. Бо це єдиний шанс на порятунок для дівчинки.

Львівські нейрохірурги провели Елсі одне з дуже рідкісних втручань у дітей — передню квандрантну дисконекцію. Простими словами: зону в правій півкулі мозку, з якої йшли патологічні імпульси, від'єднали від обидвох півкуль, максимально зберігши при цьому зону, що відповідає за рухи. Аби ці аномальні імпульси не поширювалися на решту органа.

Втручання минуло успішно. А результати МРТ свідчать: нейрохірурги блискуче виконали свою роботу. Вони повністю від'єднали патологічну зону.

Елсі полегшало після операції. Хоча ще певний час у дівчинки можуть відбуватися поодинокі судоми, вона одужує. Маля стало жвавіше і почало усміхатися. Та найважливіше — тепер Елсі розвиватиметься. Адже раніше кожен напад судом гальмував її розвиток.

Із дівчинкою нині займаються спеціалісти з реабілітації. І вже є успіхи: у вісім місяців Елсі вперше підняла ліву ручку.

Схожі новини