Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Подарунок на Великдень — «Духовне намисто»

Українська анімаційна студія «Арт-відео» та її партнери (громадські й освітні центри) на Великдень подарують свято мультиплікації «Духовне намисто» українським дітям, які тимчасово живуть у громадах біженців у містах Європи

Діти переглядають мультик в "Українській домівці" у Варшаві. Фото Едуарда Занюка.
Діти переглядають мультик в "Українській домівці" у Варшаві. Фото Едуарда Занюка.

Як розповів «ВЗ» керівник анімаційної студії «Арт-відео» Едуард Занюк, є домовленості, що такі дитячі свя­та відбудуться у Варшаві, Кракові, Вільнюсі, Клайпеді, Пари­жі, Римі й Братиславі.

У переддень Великодня дітворі покажуть збірку вибраних анімацій на етнічну, історичну й духовну тематику. Це, зокрема, мультфільми про історію одного з найбільших християнських свят — Великодня, про традиції писанкарства та вишивки.

«Такі акції ми проводимо не перший рік, і діти радо дивлять­ся ці мультфільми, — розповів Едуард Занюк. — Зараз стає мод­ним дивитися українське. До нас телефонують батьки, вчителі шкіл, священники українських церков з усієї Європи і просять провести такі акції. Чому би не підтримати такий досвід у Львові й районах області?.. Зараз бачимо діток, які приїжджа­ють до нас із Донбасу й не знають української мови, україн­ських традицій… Дітей треба виховувати, їх треба розвивати. Один із аспектів цього — анімація. Це мова дітей, це мова мами, яка розповідає казку на ніч, співає колискову. Анімація — це ін­новаційний і технологічний сегмент, який мусимо викорис­товувати. Бо російські пропагандистські мультфільми, які ро­ками виходили у наш інфопростір, зробили свою негативну справу. Усе українське там показане як меншовартісне, укра­їнські історичні постаті там мають комічний, карикатурний під­текст. Зараз росія намагається повністю знищити ідентичність українських дітей на тимчасово окупованих територіях. Там ви­кидають українські підручники, дитячі книги, у школах з дітей намагаються робити „справжніх патріотів рф“, процвітає руси­фікація… Мусимо цьому щось протиставити».

Схожі новини