Передплата 2024 ВЗ

У ветеранів з’являться помічники: на Львівщині запустять пілотний проєкт

  • 09.04.2023, 09:45
  • 1 234

Міністерство у справах ветеранів починає впроваджувати в Україні інститут помічника ветерана

Ветеран. Фото: Вікна
Ветеран. Фото: Вікна

До обов’язків такого помічника входитиме індивідуальний професійний супровід ветеранів у межах переходу від військової служби до цивільного життя.

Про це розповіла гендиректорка Директорату стратегічного планування та євроінтеграції Мінветеранів Світлана Березіна.

Вона пояснила, що йдеться про консультування, організаційну роботу, представлення інтересів тощо. Тобто спрямування та допомога в отриманні довідок, допомога в тому, де і як пройти програми підвищення кваліфікації або, наприклад, отримати підтвердження сертифікатом наявних навичок, куди працевлаштуватись та багато інших послуг.

Березіна розповіла, що один такий помічник відповідатиме за певну кількість ветеранів у громаді. Він має надавати супровід на всі питання та потреби, які виникатимуть у ветерана.

Майбутніх помічників ветерана готуватимуть при центрах ветеранського розвитку на базі визначених закладів вищої освіти. У партнерстві з Міносвіти будуть розроблені спеціальні навчальні програми для підготовки фахівців із супроводу ветеранів війни та членів їхніх родин.

Вже у травні заплановано, що пілотний проєкт стартує у Львівській, Вінницькій, Дніпропетровській та Миколаївській областях, заробітна плата помічника ветерана становитиме в середньому 16 тисяч гривень. Фінансування інституту помічника ветерана передбачено за кошти держбюджету, місцевих бюджетів та за кошти партнерів із розвитку.

Березіна розповіла про вимоги до кандидатів у помічники ветерана: це має бути громадянин України, який володіє українською мовою, проживає у тій територіальній громаді, де буде запроваджено пілотний проєкт, мати освіту не нижче молодшого бакалавра. У пріоритеті — ветерани й ветеранки, які виявлять таке бажання, а також члени їхніх сімей та родин полеглих воїнів.

Схожі новини