Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Хочете більшу пенсію? Шукайте мецената!

Благодійні пожертви у солідарній системі розподілятимуться за формулою 70 на 30

В Україні вступило в дію положення про так звану «Меценатську пенсію». Про нюанси нововведення «ВЗ» розповіла начальниця Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області Галина Недзельська.

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення механізму участі у загальнообов’язковому державному пенсійному
страхуванні», ухвалений в Україні наприкінці минулого року, дозволив здійснювати благодійні пожертви на виплату пенсій нинішнім пенсіонерам.
Відповідний Порядок сплати благодійної пожертви та виплати її частини пенсіонерові розроблено Пенсійним фондом України. Будь-яка юридична або фізична особа, громадянин, який проживає в Україні або за кордоном, має можливість долучитися до фінансування пенсійних
виплат. На окремий рахунок Пенсійного фонду України може бути сплачена певна сума коштів, яка спрямовуватиметься на пенсійні виплати конкретному пенсіонеру або буде використана як додатковий фінансовий ресурс Фонду.

Благодійні пожертви можуть бути персоналізованими або знеособленими. У разі здійснення персоналізованої благодійної пожертви 70% суми спрямовується для виплати пенсії обраному пенсіонерові, а 30% буде спрямовано на фінансування пенсій всіх пенсіонерів. У разі здійснення знеособленої благодійної пожертви вся сума використовується для виплати пенсій в солідарній системі.

Здійснити благодійну пожертву можна через вебпортал електронних послуг portal.pfu.gov.ua, або через сервіс Portmone.

Після надходження коштів 70% персоналізованого благодійного внеску буде включено у виплатні документи для обраного пенсіонера у наступному виплатному періоді (наступного місяця). Пенсіонер отримає їх разом із пенсією у встановлену дату виплати.

Схожі новини