Передплата 2024 «Добра кухня»

Від квітня підвищать пенсії працюючим пенсіонерам

Виплатять перераховані пенсії у червні поточного року, з доплатою за квітень та травень

Від 1квітня щороку підвищуватимуть пенсію українцям, які продовжили працювати на заслуженому відпочинку. Згідно із останніми даними Пенсійного фонду, таких близько 2,7 млн осіб.

Про нюанси перерахунку «ВЗ» розповіла заступниця начальника ГУ Пенсійного фонду України у Львівській області Руслана Іванкова.

Так, порядок проведення перерахунку пенсій з 1 квітня особам, які продовжують працювати, встановлено частиною четвертою статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Цьогоріч пенсії перерахують особам, які після призначення або попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати, і станом на 1 березня 2023 року набули 24 місяці страхового стажу.

Право на перерахунок визначає, зокрема, і страховий стаж, набутий у січні - лютому 2023 року. У зв’язку з цим виплата перерахованих пенсій буде здійснюватись починаючи з червня поточного року, з доплатою за квітень та травень. Сума, на яку збільшується пенсія, в кожного пенсіонера індивідуальна, оскільки залежить від того, який страховий стаж він має, та який заробіток одержував у період роботи.

Підвищення відбувається автоматично — звертатися до Пенсійного фонду не потрібно. Видання «Главком» наводить приблизні розрахунки, на скільки підвищиться пенсія працюючим особам. Наприклад, якщо зараз у вас є 35 років стажу та пенсія за формулою становить 9 тисяч грн (у вас була висока «біла» зарплата), після перерахунку ви можете претендувати на виплату в розмірі 9514 грн.

Однак для більшості українців надбавка буде менш суттєвою. Наприклад, при пенсії у 5 тис. грн збільшення може становити близько 285 грн на місяць.

Схожі новини