Передплата 2024 «Добра кухня»

Ухилянтів пообіцяли повертати з-за кордону

Досі, на другому році повномасштабної війни з росією, чоловіки призовного віку намагаються нелегально виїхати з України. У Держприкордонслужбі України пообіцяли повертати та притягувати до відповідальності таких ухилянтів

Про це повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко.

«З самого початку повномасштабного вторгнен­ня, коли були встановлені обмеження на виїзд з України і почали фіксувати збільшення спроб неза­конного перетину кордону, ми активно співпрацює­мо з нашими колегами з європейських країн, а також з Молдови, — сказав Андрій Демченко. — Дехто нама­гається одразу просити статус біженця, але підстав для набуття такого статусу в українських громадян-порушників немає. Закликаю тих, хто намагається організувати такі незаконні подорожі, утриматися від цього. Це загроза життю, і нічого доброго людям не принесе».

«Високий Замок» вже писав, що від 24 лютого до 31 грудня 2022 року завдяки системі «Шлях», що до­зволяє виїхати з України з волонтерською чи гумані­тарною метою, країну покинули 96 тис. 442 чолові­ки призовного віку. Із них не повернулися 9 тис. 373 (11,1%). Про це йдеться у проміжному звіті Тимча­сової слідчої комісії Верховної Ради, яка перевіряла використання за цільовим призначенням гуманітар­ної та іншої допомоги. Найбільше тих, які втекли за кордон і не повернулися назад, у Волинській облас­ті (1375 осіб). На другому місці - Львівська область (1036 чоловіків не повернулися, понад 31 тисячу ви­пустили через «Шлях»). Третє місце — Тернопільська область (964 чоловіки).

А от з VIP-ухилянтами розмова зовсім інша. Вони, схоже, виїжджають без будь-яких перепон. До­сить згадати резонансний випадок із втечею за кор­дон Ігоря Портнова — сина одіозного проросійсько­го політика Андрія Портнова. Нагадаємо, він виїхав зі Львова до Польщі 23 березня 2022 року на підставі фальсифікованого документа. 22 березня 2022 року Львівська обласна військова адміністрація внесла Ігоря Портнова до системи «Шлях» як особу призо­вного віку, якій дозволено тимчасовий виїзд з Украї­ни по гуманітарну допомогу терміном на місяць. Але досі не повернувся в Україну.

Ігор Портнов виїхав на підставі фейкового звер­нення нібито Громадського об'єднання «Народна самооборона Львівщини». На документі була затерта частина печатки і код ЄДРПОУ. У самому ГО «Народ­на самооборона Львівщини» сказали, що такого до­кумента нікому не видавали. Яким чином у ЛОВА «не помітили», що документ сфальсифікований, залиша­ється здогадуватися. І чому досі ніхто з обласних чи­новників за це не покараний?

У Львівській ОВА на закиди щодо виїзду Портно­ва «відхрещуються». Ще раніше, відповідаючи на за­питання «ВЗ», заступник голови ЛОВА Юрій Бучко формально відповів: мовляв, усе це було ще торік у березні, на початку війни, коли через ЛОВА за день проходило близько двохсот таких звернень. І взагалі, сказав Бучко, «із прізвищем Портнов є сотні людей».

Схожі новини