Передплата 2024 «Добрий господар»

Міді клавіатури — критерії вибору

  • 24.03.2023, 15:43
  • 622

Спеціально для нашої статті фахівці музичного інтернет магазину Музлайн склали короткий перелік критеріїв, за якими зручніше і правильніше зробити раціональний вибір

Вибір хорошої міді клавіатури — не найскладніша річ у світі, але якщо ви прагнете максимально якісного результату в своїй роботі, то варто приділити йому певної уваги.. Докладніше читайте у матеріалі, поданому нижче.

міді клавіатури
міді клавіатури

Критерій номер один: формат

Існує не так вже і багато форматів міді клавіатур, а якщо говорити точніше, то їх два основних:

  • портативні міді клавіатури;
  • студійні девайси.

Різниця між ними полягає в двох основних моментах, а саме в дизайні, а точніше розмірах, кількості октав, та у функціональності, яка є, власне, продовженням дизайнерського рішення.

Портативні міні клавіатури — це часто супер компактні апарати, які мають дві-три октави та невеликий набір додаткових контролерів, педів ті перемикачів. Їхня фішка полягає в тому, що використовувати їх можна практично будь де, навіть в найнепристосованіших умовах типу аеропорта чи навіть автомобіля. Вони легкі, займають мінімум простору, не потребують додаткового живлення окрім того, яке вони отримують від робочої станції. При цьому вони демонструють максимальну ефективність у виконанні рутинних задач написання електронної музики та саунд дизайну.

Студійні міді клавіатури вирізняються повним набором з 88 клавіш, деколи обладнуються молоточковою механікою, інколи потребують живлення, але у функціональному плані надають ті ж самі можливості, що і компактні клавіатури, але підходять для вирішення більш складних з технічної точки зору задач. Звичайно, через розміри та вагу їх важко транспортувати, тож вони ідеально підходять на роль стаціонарного інструмента.

Критерій номер два: ціна

На сучасному ринку музичного обладнання представлені десятки і десятки моделей міді клавіатур у широкому діапазоні вартості. Мінімальна починається в районі п’ятдесяти-сімдесяти доларів за непогану портативну модель, а максимальна може сягати кількох сотень. Але треба розуміти, що дуже часто у комплекті з міді клавіатурою виробники поставляють програмне забезпечення та плагіни для роботи зі звуком, тож це також може впливати на кінцевий прайс. Коротко зазначимо, що прямої залежності між вартістю клавіатури і якістю немає, тож ціну при виборі девайсу треба враховувати, але не ставити на перше місце.

Критерії номер три: бренд

міді клавіатури музлайн
міді клавіатури музлайн

Як і у будь-якій категорії, в сегменті міді клавіатур існує свій рейтинг найкращих виробників, на чию продукцію варто орієнтуватися. Серед них експерти інтернет-магазину Muzline називають Behringer, AKAI, Novation, Arturia та інші.