Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Бориса Джонсона допитають через «ковідні вечірки»

  • 14.03.2023, 20:30
  • 941

Комітет з питань привілеїв британського парламенту допитає колишнього прем'єра Бориса Джонсона про те, чи він навмисно вводив парламент в оману щодо незаконних вечірок у своєму офісі та резиденції під час карантинних обмежень через коронавірус

Борис Джонсон. Фото із мережі
Борис Джонсон. Фото із мережі

Експрем`єр Британії Борис Джонсон надасть усні свідчення комітету під час засідання, яке розпочнеться 22 березня о 14:00 за місцевим часом.

Йдеться, зокрема, про заяви Джонсона у парламенті у грудні 2021 року щодо вечірок на Даунінг-стріт, коли карантинні обмеження змушували людей сидіти вдома і забороняли зібрання в приміщеннях.

Тоді Джонсон заявив, що усі вказівки у приміщенні його резиденції на Даунінг-стріт дотримані. Згодом він повторив те саме через сім днів: «Мене неодноразово запевняли з моменту появи цих звинувачень, що не було ніякої вечірки і що жодні правила щодо COVID не були порушені».

У березні комітет заявив, що докази «переконливо свідчать про те, що порушення інструкцій були очевидними» для Джонсона тоді, коли він перебував на цих зібраннях.

Колишній британський прем'єр стверджує, що не знав про те, що будь-які зібрання порушують правила його уряду щодо коронавірусу.

Джонсон, його дружина Керрі і тодішній міністр фінансів і чинний глава уряду Ріші Сунак були серед багатьох учасників зібрань, кого поліція оштрафувала за порушення ковідних правил.

Рішення комітету про те, що Джонсон навмисно обдурив парламент ускладнить йому завдання переконати свою партію і британську громадськість у тому, що він може пізніше повернутися на посаду прем'єр-міністра.

Джонсона також звинуватили у «дискредитації системи нагород» після того, як стало відомо, що у його нагородному списку є номінація на лицарське звання для його батька.

Схожі новини