Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Протезний завод — у комунальну власність

Комісія підприємництва, інвестиціій, цифрової трансформації та спадщини ЛМР підтримала проєкт ухвали «Про надання згоди на прийняття у комунальну власність Львівської міської територіальної громади цілісного майнового комплексу»

Йдеться про Львівське казенне експериментальне підприємство засобів протезування і пересування «Львівський протезний завод».

Про це «ВЗ» розповіла голо­ва комісії, депутатка Окса­на Динік. За її словами, місь­крада брала участь в аукціоні з продажу готелю «Власта» для медичних потреб міста, але не перемогла. А майновий комп­лекс протезного заводу дозво­лить не лише розширити, а й покращити саме сферу надан­ня медичних послуг. «Сподіва­юся, депутатський корпус під­тримає проєкт ухвали, а робота юридичного та фінансового де­партаментів буде такою, що у найкоротші терміни вдасться отримати це підприємство», — сказала Оксана Динік.

Як ідеться у пояснювальній записці до проєкту ухвали, сьо­годні протезний завод практич­но не функціонує. Але є вели­ка потреба забезпечити наших воїнів, які постраждали і потре­бують протезування, допоміж­ними засобами реабілітації. У Національному реабілітаційно­му центрі «Незламні» вже від­крили майстерню з протезу­вання та почали встановлювати біонічні протези кінцівок. Треба нарощувати виробничі потуж­ності, аби допомогти усім, хто постраждав внаслідок війни. Це можна робити на базі Львівсько­го протезного заводу.

«Високий Замок» неодно­разово звертав увагу громад­ськості й влади на долю тако­го унікального підприємства, як Львівський протезний за­вод. Від 2020 року підприєм­ство позбавили змоги виготов­ляти вкрай потрібну, особливо з огляду на війну, продукцію. Це не лише протези та ортопе­дичне взуття для інвалідів, а й колісні крісла, вертикалізато­ри (засоби для реабілітації, які тримають тулуб у вертикально­му положенні), триколісні вело­сипеди для дітей і дорослих з ін­валідністю тощо. Крім того, тут був стаціонар на 24 ліжкоміс­ця, де інваліди проходили реа­білітацію і спеціальне лікування. З 2014 року тут реабілітовували воїнів АТО… Але Міністерство соцполітики, у сфері управління якого є завод, схоже, вирішило позбутися «не потрібного» йому підприємства. Тут заблокова­но рахунки, відключено світло, зупинилися цехи, величезні за­боргованості. Зневірені люди поступово звільнялися з колись потужного та успішного підпри­ємства…

Схожі новини