Передплата 2024 ВЗ

У ЄС узгоджують верхню межу ціни на газ

  • 06.12.2022, 19:30
  • 627

Йдеться про 220 євро за МВт-год

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Кілька держав, зокрема — Німеччина, проти будь-якого обмеження, заявивши, що це може ускладнити забезпечення постачань.

Тим часом Бельгія, Італія та Польща вважають це способом захистити споживачів та економіку від шоку високих цін на енергоносії.

«Згідно з компромісом, який запропонувала Чеська Республіка, яка головує у ЄС на ротаційній основі, обмеження запровадять, якщо ціни перевищать 220 євро за МВт-год протягом пʼяти днів за контрактом з випередженням на місяць на хабі TTF в Нідерландах», — йдеться у пропозиції.

Тим часом ціна TTF, яка є європейським орієнтиром, також має бути на 35 євро вищою, ніж довідкова ціна на скраплений природний газ (ЗПГ), що ґрунтується на численних оцінках цін на СПГ, для того, щоб ліміт спрацював.

Деякі дипломати ЄС заявили, що позиції країн не змінилися, і передбачили, що може знадобитися ще одна зустріч 19 грудня після переговорів на рівні міністрів наступного вівторка.

Дипломати країн ЄС обговорять останній проєкт пропозиції в середу, щоб спробувати наблизитися до угоди.

Ціни на газ різко зросли цього року після вторгнення росії в Україну у лютому, хоча вони впали порівняно з рекордними показниками серпня, коли європейські країни заповнили зимові сховища, намагаючись захистити себе від дефіциту газу.

У вівторок ціна TTF становила приблизно 134 євро — порівняно з піковим значенням 340 євро в серпні.

Країни-члени, незадоволені пропозицією ЄС, також висунули свої власні пропозиції.

Нідерланди запропонували встановити верхню межу ціни лише для державних закупівель газу, тоді як інші країни, зокрема — Бельгія та Польща, запропонували рухому верхню межу.

Схожі новини