Передплата 2024 «Добрий господар»

Що таке датчик тиску для суднобудування MBS 33М і де він використовується?

  • 26.09.2022, 09:30
  • 709

Що являє собою датчик тиску для суднобудування MBS 33М: пристрій приладу, принцип дії, призначення, технічні характеристики та особливості моделі. У якій галузі застосовується перетворювач тиску Данфосс.

Нові перетворювачі тиску Danfoss застосовуються у всіх галузях промисловості завдяки широкому асортименту продукції датської компанії, високій якості, надійності виробів, економічності та доступній ціні. Вони відповідають усім вимогам, що висуваються до такого роду пристроїв. Одним із них є MBS 33М компактний датчик тиску. Він пройшов ретельну перевірку та дозволений безліччю суднових регістрів країн Європи, США, Великобританії, Японії та ін.

Що таке MBS 33М?

Це модифікація загальнопромислового датчика MBS 33 модернізована для суворих морських умов. Корпус, виконаний із кислотостійкого матеріалу (сталь марки AISI 316L), захищає вміст від вібрації, вологи, пилу, стійкий до механічних впливів.

Інвертор має стандартний пристрій — складається з механічної та електричної частин. Чутливий елемент представлений монокристалічною кремнієвою діафрагмою, яка зазнала спеціальної обробки. Залежно від тиску робочого середовища мембрана деформується.

При розтягуванні провідних елементів їхній опір зростає, а при стисканні - зменшується. Воно перетворюється на електричний сигнал, величина якого прямо пропорційна Р. У даній моделі вихідний сигнал 4−20мА. На відміну від сигналу напруги, він стійкий до перешкод, у тому числі електромагнітних та радіо, що дуже важливо у судноплавстві.

Інвертор призначений для роботи із повітрям, газом, рідинами. Основною відмінністю від MBS 33 є те, що досліджувані середовища можуть бути в’язкими і кристалізуються. Допустима температура становить від -40°С до +85°С. Вбудований термозахист запобігає псуванню електричної частини приладу. Додатково можна замовити захист від кавітації, гідроудару та пристрій демпфування пульсацій тиску.

Навіть у суворих умовах експлуатації прилад має високу точність вимірювань (≤±0,3% FS (тип.),≤ ±0,8% FS (макс.)) та швидкість спрацьовування (4 мс), що робить його пріоритетним вибором у тих схемах, де час і точність вимірів має велике значення.

Незважаючи на мініатюрні розміри, датчик має широкий діапазон параметрів, що вимірюваються. Він досліджує абсолютну та відносну Р в інтервалі від 0−1 до 0−600 бар, що більше, ніж вихідна модель (MBS 33 -0−250 бар). Клас захисту корпусу змінюється при використанні різних типів електричного з'єднання. У разі використання штепсельного роз'єму він становить IP65, а варіанті з кабелем — IP67.

Лазерне калібрування приладу робить показання, що знімаються, точними, стійкими, повторюваними. Остання характеристика означає, що перемикання контактів відбувається завжди в одній точці. Повторюваність набагато важливіша, ніж точність, оскільки інвертор не є вимірювальним приладом у класичному розумінні.

Надійність слід розглядати окремо для механічної та електричної частини. Перший показник вказує, скільки циклів навантаження/розвантаження може відпрацювати пристрій, а другий — кількість перемикань контактної системи. Допустиме навантаження на контакти становить RL ≤ (U-10В)/0,02А, Ом.

Галузь застосування

Модель спеціально розроблена для суднобудування та морського сектора, але також з успіхом застосовується у промисловості.