Передплата 2024 «Добрий господар»

Фігуратив Миколи Шимчука

Учора, 30 серпня, в експозиційних залах Палацу Потоцьких відбулося надзвичайно велелюдне відкриття виставки «Фігуратив» народного художника Миколи Шимчука

Картина Миколи Шимчука. Фото автора
Картина Миколи Шимчука. Фото автора

Виставка, наповнена життям, адже митець безкінечно надихається натурою і трансформує її сприйняття у різноманітні образи та фігури. У такий важкий та страшний час ця виставка променіє любов’ю до ЖІНКИ! Жінки, яка жила з ним, живе, надихає та буде надихати автора. Це дружина — Євстахія Шимчук.

«Львівська картинна галерея, тепер національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького була для мене домівкою. У її стінах я мужнів, зростав як людина, як професіонал. Завдячуючи таким старшим приятелям як Борис Возницький, Володимир Офсійчук, я тут практично вихований. І кожного разу, коли я роблю тут персональну виставку мене охоплює певне хвилювання: «Чи я віддаю взяте і наскільки?», — сказав від час відкриття виставки Микола Шимчук.

«Фігуратив» — це не лише назва цієї виставки, це ідеологія моєї творчості. Людина — центр всесвіту, яка акумулює величезними масивами, поняттями, добром, невичерпною енергією, це джерело для художника її пізнавати", — додає художник.

Не оминув митець й сьогоднішніх реалій, війни в Україні. На виставці представлена картина «Репетиція війни, 1983 р.» Хоча автор визнав, що не вміє малювати війну. На його думку, війна у своїх страшних руйнаціях, ґвалтуваннях, вбивствах потребує не пензля, який не дотягує це все відтворити, а адекватної дії. Краще брати зброю, хто може, або долучатися до безліч інших засобів, які наближатимуть нашу перемогу.