Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Львівщині відновили будівництво кооперативного молокозаводу

Планують завершити до кінця року

На Львівщині відновили будівництво кооперативного молокозаводу
На Львівщині відновили будівництво кооперативного молокозаводу

На Львівщині, в селі Утішків Красненської ОТГ Золочівського району, триває будівництво першого в Україні кооперативного молокозаводу. Запустити його планують ще цьогоріч, орієнтовно усередині жовтня — на початку листопада.

Про це розповів «Високому Замку» Андрій Бліновський — директор ТзОВ «Набіл», яке здійснює будівництво молокозаводу.

Фото ТзОВ «Набіл»
Фото ТзОВ «Набіл»

За його словами, відновлення робіт у час війни стало можливим завдяки тому, що Уряд Канади нещодавно оголосив про виділення додаткових коштів на завершення будівництва та запуск кооперативного заводу.

Як повідомив Андрій Бліновський, завод займатиме свою нішу і не має на меті змагатися з такими великими виробництва, як, для прикладу, «Молокія» чи «Галичина». Він матиме власну торгову марку. Стартуватиме виробництво з традиційної молочної продукції — пастеризованого молока, кефіру, сметани, йогуртів, масла, кисломолочних та м’яких сирів.

Уже закупили обладнання, за допомогою якого можна переробляти до 25 тонн молока в день. Проте за правильної організації робочого процесу можна досягти і до 40 тонн. Торік, до війни, були виконані основні роботи, і, за словами директора ТзОВ «Набіл», навіть перевалили за обсягами виконаних робіт і за матеріалами. Для прикладу, замовили котельню і все необхідне для неї обладнання, обладнання для вентиляції, електропостачання і освітлення тощо.

Війна в Україні дещо змістила термін відкриття заводу, яке планувалося на червень.

Фото ТзОВ «Набіл»
Фото ТзОВ «Набіл»

«Ми пройшли складні 2, 5 — 3 місяці, коли чекали на розгляд і затвердження заявки на додаткове фінансування від уряду Канади і загалом від продовження проєкту не лише щодо будівництва, а й щодо невеликого супроводу заводу від канадських партнерів. За ці додаткові кошти ми зможемо виконати ті роботи, які залишилися непрофінансованими», — зазначив Андрій Бліновський.

Довідка

Спорудження заводу стартувало рік тому, у червні. Левову частину коштів (95 відсотків), необхідних для будівництва, надав Уряд Канади у межах Українсько-Канадського проєкту розвитку молочного бізнесу в Україні, який розпочався у 2008 році. Його впроваджує канадська кооперативна організація СОКОДЕВІ, Львівська аграрна дорадча служба, підтримують фермери Канади. Частину коштів у будівництво вклали кооперативи, у які об’єдналися місцеві сімейні молочні ферми Львівської області. Ці молочні виробники у майбутньому постачатимуть завод сировиною. Частину коштів виділили і місцеві фермери.

Схожі новини