Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вчені пояснили, чим може загрожувати сидячий спосіб життя

Фізична активність продовжує наше життя і покращує його якість. Тож люди, які значну частину дня проводять сидячи, більш схильні до певних захворювань

Канадські вчені з’ясували, що люди, які працюють сидячи і проводять у такий спосіб значну частину свого життя, більш схильні до інсульту.

Дослідники з Університету Калгарі проаналізували дані щодо здоров’я і способу життя 143 тисяч осіб, старших за 40 років, які раніше не мали інсульту, не хворіли на серцево-судинні захворю­вання і рак. За станом здоров’я учас­ників дослідження стежили впродовж дев’яти років.

З усіх учасників дослідження інсуль­ти сталися майже у трьох тисяч осіб. В учасників, молодших за 60 років, з низь­кою фізичною активністю, які перебу­вали в сидячому положенні понад вісім годин, ризик інсульту був вищий у 4,2 раза, ніж у тих, хто перебував у цьому положенні менше чотирьох годин. Саме така кількість часу, на думку експертів, допустима для роботи чи відпочинку без руху.

Якщо вам за специфікою робо­ти доводиться сидіти на одному місці, обов’язково робіть перерви хоча б раз на 40−50 хвилин. Невеликі фізичні наванта­ження, присідання, нахили можуть убе­регти вас від біди.

Схожі новини