Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Нове життя народжується в укритті

Породіллі спокійно сприймають сигнал повітряної тривоги, без паніки спускаються у сховище

Нове життя народжується в укритті
Нове життя народжується в укритті

Львівські пологові будинки запрацювали в умовах війни та постійного сигналу повітряної тривоги. За минулу добу у пологових будинках Львівського територіального медичного об'єднання № 3 народилося десять дітей. А з часу вторгнення російських військ (з 24 лютого по 1 березня) — 54 дітей.

В укриттях пологового будинку № 1, що на вул. Мечнікова, 8, та пологового відділення на вул. Раппопорта, 8, обладнано пологовий зал, операційну та пост інтенсивної терапії для новонароджених.

Медичну допомогу вагітним та породіллям надають у штатному режимі, незалежно від місця реєстрації.

Як розповіла «ВЗ» в.о. генерального директора Львівського територіального медичного об'єднання № 3 Людмила Шекета, в укритті двох пологових будинків облаштовано кімнату, де породіллі можуть перебувати разом з чоловіками.

«Були випадки, коли чоловік привіз жінку народжувати і тут тривога, — каже пані Людмила. — Усі гуртом йдуть у наше укриття. Наші матусі дуже відповідальні, мобілізовані і зібрані. Спокійно сприймають сигнал повітряної тривоги і без паніки спускаються народжувати у бункер. Там є приміщення для операцій та пологовий зал».

Уточнюю у Людмили Шекети, як діють медики, коли породілля уже народжує в залі пологового і раптом оголошена тривога із закликом піти в укриття.

«У такому випадку ми беремо породіллю у спеціальні полотна-ноші і виносимо в підвал, — каже. — Туди йдуть усі: у кого перейми, хто вже народив, хто народжує… Там немає якогось психологічного дискомфорту. В укритті народжують так само як у звичайному родзалі».

Людмила Шекета каже, якщо пологи застали майбутню маму в будь-якому бункері міста і до пологового далеко, треба викликати швидку. «Жінка може народити у кареті швидкої допомоги, — каже. — Наша медицина катастроф надає допомогу. А потім привозять до нас, якщо треба».

Читайте також: «Донечко, я знав, що ти виростеш патріоткою, і чоловіка собі обереш такого самого»

Схожі новини