Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Львові лікарі з ока трирічної дитини дістали дирофілярію

  • 18.02.2022, 15:30
  • 1 241

З ока трирічної дівчинки офтальмологи дістали 10-сантиметрового гельмінта

У Львові лікарі з ока трирічної дитини дістали дирофілярію
У Львові лікарі з ока трирічної дитини дістали дирофілярію

Про це повідомили в пресцентрі львівської обласної дитячої лікарні «Охматдит».

У дитині з'явилася припухлість і свербіж ока, знизився зір, але лікування не давало результатів, утворилася пухлинка. Пізніше офтальмологи побачили в гранульомі під кон’юнктивою жив гробачок — гельмінт Dirofilaria завждовжки 10 см.

Dirofilaria, вона ж «зла нитка», найчастіше потрапляє в організм людини через комарів від собак, які є проміжною ланкою. Цікаво, що Львівщина не є ендемічною зоною для цього гельмінта, дирофілярія рідко зустрічається у дітей.

«Дорослі гельмінти живуть під шкірою або слизовою оболонкою у будь-якій частині тіла, в очах це найчастіше повіки, очне яблуко, кон’юнктива. У місці, в якому оселився гельмінт, людина відчуває печію, свербіж, з’являється пухлинка завбільшки просяне зерно, яка порушує функцію ока. Паразит поводиться дуже самовпевнено у тілі людини — може мігрувати на відстань до 30 см/добу. Проте у нашої дівчинки була єдина скарга — зниження зору і свербіж», — повідомляють медики.

Вас може зацікавити: В Україні підвищили зарплату лікарям

Гельмінта дістали окулісти «Охматдиту» в умовах операційної мікрохірургічним пінцетом.

«Коли ми почали надрізати ту пухлинку в операційній, вона почала втікати від нас. Але ми швидко зорієнтувалися і встигли упіймати паразита за хвіст. Якби він втік у череп, то ми б не дістали його», — каже офтальмолог Всеволод Радомський.

У маленької пацієнтки повністю відновився зір і пройшло запалення в місці, де оселилася «зла нитка», дівчинка вже вдома.

Лікарі застерігають: «Аби не прихистити у своєму організмі чужинця, радимо захищати малечу і хатніх улюбленців від укусів комарів».

Читайте також: Всесвітній день боротьби проти раку: лікарі назвали заходи профілактики раку

Фото: pexels

Схожі новини