Передплата 2024 «Добра кухня»

Із зимового неба на землю світив "ліхтарик"...

Ще одне незвичне природне явище протягом тижня спостерігали у Тернопільській області

Очевидцем заворожливої картини у небі неподалік своєї домівки став лісник з Бережанщини Микола Арєхов. Сьогодні по обіді під час інтенсивної хурделиці над розсадником лісових культур (так званою шкілкою) з'явився тонкий і яскравий промінь. Здавалося, що хтось у негоду світив на землю потужним ліхтариком. Шкода, що під руками не було фотоапарата…

Метеорологи називають це явище одним із різновидів світлового гало, «сонячним стовпом». Йдеться про оптичне атмосферне явище, при якому промені сонця пронизують крижані кристали або шестигранні сніжинки у повітрі.

Такі "світлові стовпи" на початку цього року спостерігали на Полтавщині.
Такі "світлові стовпи" на початку цього року спостерігали на Полтавщині.

У перший місяць 2022-го природа уже кілька разів дивувала жителів цієї місцевості. 14 січня, на свято Василя, під час вечірньої завірюхи, жителі хутора Залісок побачили блискавку і почули сильний звук грому. 18 січня, перед другим Святвечором, це рідкісне явище спостерігали у селі Волиці. Сильно блискало і гриміло також у нічному Львові.

Люди старшого віку про таку аномальну поведінку природи кажуть як про «знак», який передрікає якісь важливі події, здебільшого — негативні (наприклад, неурожай). А у синоптиків є своє, більш прагматичне, наукове пояснення. Із якимись катаклізмами вони цих явищ не пов'язують.

Читайте також: На свято Василя — травневий грім

Схожі новини