Передплата 2024 «Добра кухня»

Їжаки виявилися стійкими до антибіотиків

  • 09.01.2022, 16:45
  • 592

Учені виявили, що у їжаків з'явилася стійка до антибіотиків супербактерія — різновид MRSA (метицилін-стійкого золотистого стафілокока)

Їжаки виявилися стійкими до антибіотиків
Їжаки виявилися стійкими до антибіотиків

Бактерія виникла природно під час боротьби між грибком та бактеріями на шкірі диких європейських їжаків (Erinaceus europaeus).

Про це йдеться в дослідженні вчених Кембриджського університету, опублікованому у журналі Nature.

Як передає BBC, міжнародна дослідницька група виявила, що шкірний грибок, поширений у їжаків, природно виробляє антибіотики. У відповідь на це бактерії на шкірі тварин еволюціонували та виробили стійкість до антибіотиків. Супербактерія виникла приблизно 200 років тому, тобто до того, як людство винайшло пеніцилін.

Специфічну бактерію mecC-MRSA вперше виявили ​​у домашньої худоби. Можливо, що вона виробила стійкість до антибіотиків через їхнє використання на фермах. Хоч виявилося, що це не так. Вчені наголошують, що такий випадок є рідкістю. І додають, що ризик для здоров'я людини від цього типу MRSA є «дуже малим, майже незначним». Тому боятися їжаків не варто: вони є переносниками бактерій протягом двох століть і не викликають серйозних інфекцій у людей.

Читайте також: Перехід для їжаків-пішоходів

Фото з відкритих джерел

Схожі новини