Передплата 2024 «Добра кухня»

Тепер заяви про зовнішню політику України зможуть робити конкретні персони

  • 22.12.2021, 18:55
  • 522

Володимир Зеленський підписав указ, який обмежує право представників влади виступати з офіційними заявами та коментарями з питань зовнішньої політики України

Про це йдеться у відповідному документі.

«Встановити, що з офіційними заявами та коментарями з питань зовнішньої політики та з ініціативами міжнародного характеру можуть виступати тільки президент України, премʼєр-міністр України та міністр закордонних справ України», — йдеться в указі.

Державні органи під час зовнішніх звʼязків мають погоджувати із Міністерством закордонних справ підготовку візитів своїх керівників і візитів іноземних офіційних делегацій в Україну, а також офіційні заяви, коментарі щодо державної політики у сфері зовнішніх відносин, ініціативи міжнародного характеру.

«Виступи посадових осіб з такими заявами, коментарями, ініціативами проводяться виключно в межах їхньої компетенції за відповідними дорученнями президента України, премʼєр-міністра України або міністра закордонних справ України», — уточнюється в документі.

Своєю чергою Міністерство закордонних справ має надавати офіційні роз’яснення щодо зовнішньополітичного курсу України, забезпечувати координацію діяльності державних органів у сфері зовнішніх зносин, здійснює загальний нагляд за виконанням міжнародних договорів України, надає методичну, консультаційну, інформаційну допомогу державним органам щодо відповідних питань.

Юристка Вікторія Пташник відреагувала на цю новину у своєму Фейсбуці.

«Міша, я — президент. Так варто було б назвати цей Указ. Хто ж має займатися зовнішньою політикою в державі? Щоб підсилити положення Конституції України та Закону України „Про Кабінет Міністрів України“, президент видав цей потужний документ, який, на його думку, схоже, має найвищу юридичну силу», — написала вона.

Читайте також: Політичні тенденції сьогодення засмучують

Схожі новини