Передплата 2024 «Добрий господар»

Джелялов у психлікарні: що відомо

  • 09.10.2021, 15:15
  • 587

Заступника голови Меджлісу Нарімана Джелялова помістили туди нібито для експертизи

Про це повідомив адвокат Нарімана Джелялова Миколай Полозов.

Як сповіщалося, на початку вересня окупаційна влада звинуватила Джелялова у скоєнні диверсії в складі організованої групи.

Ці звинувачення підпадають під п. «а», частини 2 ст. 281 УК РФ і передбачають покарання у вигляді від 12 до 20 років позбавлення волі. А також його звинувачують у незаконному придбанні, передаванні, зберіганні, перевезенні, пересиланні чи носінні вибухових речовин або вибухових пристроїв у складі організованої групи за частиною 4 ст. 222.1 УК РФ. За це йому загрожує від 10 до 15 років позбавлення волі.

8 жовтня адвокат Миколай Полозов повідомив про те, що Нарімана Джелялова перевели з Сімферопольського СІЗО, де його утримували останній місяць, до одного з відділень Кримської Республіканської психіатричної лікарні.

Він зазначив, що це відділ, де відбувається стаціонарна психологічно-психіатрична експертиза для затриманих.

Після того, як стало відомо про місцеперебування Нарімана Джелялова, його негайно відвідала адвокатка Еміне Авамілєва.

Психологічно-психіатрична експертиза триватиме від 21 до 28 днів.

За словами юриста, раніше Джелялов відмовився від психіатричної експертизи, оскільки причин для її призначення не було.

Полозов пояснив, що відповідно до п. 3 ст. 196 Кримінального кодексу РФ, експертиза обов’язкова, коли виникає сумнів в осудності підсудного в кримінальному судочинстві.

Як правило, такі сумніви виникають, коли особа вже лікувалась в психіатричній клініці раніше, отримувала травми черепа, навчалась у закладі для людей із затримкою або відставанням у психічному розвитку, коли помічають дивацтва у діях та висловлюваннях, що свідчать про можливий психічний розлад або ж коли особа сама висловлюється про болючі (психопатологічні) переживання тощо.

«Я думаю кожному має бути очевидно, що Наріман Джелялов під цей опис зовсім не підходить. Таким чином, жодних підстав поміщати його в психіатричну лікарню не має. У такому випадку жодних інших причин рішення про скерування Нарімана Джелялова на психіатричну експертизу, крім як застосування каральної практики, припустити неможливо», — зазначив Миколай Полозов.

Він наглосив, що захист оскаржуватиме незаконне процесуальне рішення слідства про скерування Нарімана Джелялова в стаціонар психіатричної клініки.

Читайте також: У Криму затримали колишнього члена Меджлісу

Схожі новини