Передплата 2024 ВЗ

В Україні заарештували першого пірата (відео)

  • 21.07.2021, 17:45
  • 643

Суд арештував українця, якому напередодні оголосили підозру за фактом піратства

Про це повідомив речник Служби безпеки України Артем Дехтяренко.

«Щойно за клопотанням слідчого СБУ Шевченківський районний суд Києва обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 48 днів», — сказав він.

Напередодні СБУ затримала громадянина України, який захопив судно в Індійському океані і вимагав викуп за його звільнення. Це перший випадок в історії України, коли особі повідомлено про підозру у піратстві.

За інформацією СБУ, піратом виявився мешканець Миколаївщини. Він влаштувався у сінгапурську компанію, яка займається охороною комерційних суден від піратів. Втім, замість того, щоб охороняти одне із суден під прапором Маршалових островів в західній частині Індійського океану, чоловік сам захопив його.

Представникам судноплавної компанії вдалося вмовити пірата здати зброю та розблокувати човен за $ 6 тис. Водночас пізніше він захопив і плавучу базу охоронної компанії і почав нові перемовини. Цього разу вимагав $ 100 тис. — інакше погрожував викинути всю зброю за борт.

Компанія відмовилася виплачувати викуп. Зловмисник встиг викинути частину зброї, а потім його зупинили силою. Оскільки події відбувалися у відкритому морі, його неможливо було притягнути до відповідальності (на нейтральні води не поширюється юрисдикція жодної держави).

Пірата вдалося затримати уже в Україні. Під час спецоперації співробітників СБУ зловмисника викрили у Миколаєві. З часу приїзду на Батьківщину він декілька разів змінював паспорти і місця проживання.

Наразі йому оголошено підозру за ч. 1 ст. 446 К К України, тобто у піратстві, а саме у застосуванні насильства, пограбуванні або інших ворожих діях щодо екіпажу морського судна.

Читайте також: Пірати захопили судно з українцями поблизу Нігерії

Схожі новини