Передплата 2024 «Добра кухня»

Рада ухвалила закон про корінні народи

  • 01.07.2021, 17:30
  • 685

Верховна Рада 1 липня підтримала закон, який визнає корінними народами кримських татар, караїмів та кримчаків, тобто ті етнічні групи, які не мають власної держави

Відповідний документ за основу підтримав 331 народний депутат, в цілому — 325 депутатів.

Закон визначає, що корінним народом є етнічна спільнота, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлює себе корінним народом України, становить етнічну меншість у складі її населення і не має власної держави за межами України.

Документ передбачає, що корінні народи мають бути захищені від позбавлення ознак етнічної приналежності. Їх не можна позбавляти культурних цінностей, виселяти або примусово переміщувати із місць компактного проживання, примусово асимілювати, а також розпалювати щодо них расову, етнічну чи релігійну ненависть.

Представникам корінних народів необхідно гарантувати культурні, освітні, мовні та інформаційні права. Також новий закон визначає статус представницьких органів корінних народів, їхнього ресурсного забезпечення, а також питання міжнародного представництва корінних народів.

Цей закон викликав дискусію на міжнародному рівні ще до його ухвалення.

Так, на початку червня президент Росії Володимир Путін сказав, що росіян нібито несправедливо не внесли до переліку корінних народів. Глава Кремля також додав, що вважає закон «потужним ударом по російському народу загалом», а також вбачає в ньому дискримінацію та поділ на нібито «першосортні та другосортні категорії людей».

Після цього Путіну відповів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Він наголосив, що корінними народами є етнічні спільноти, які не мають власної держави. Натомість росіяни є нацменшиною, права яких в Україні теж захищені Конституцією.

«Тому заяви про якісь утиски внаслідок ухвалення запропонованого закону про корінні народи не відповідають дійсності. В Україні також ніколи не обмежувалися права російської національної меншини», — сказав Кулеба.

Посадовець також звернув увагу на утиски національних меншин і корінних народів у самій Росії. Він зазначив, що в РФ дискримінують українців, а в окупованому Росією Криму — кримських татар.

Читайте також: Росія має намір «репатріювати» українців і білорусів

Схожі новини