Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Раді вимагають від Баканова з'ясувати, чи має нардеп Аксьонов російський паспорт

  • 19.05.2021, 11:30
  • 592

Заступник голови Верховної Ради Олена Кондратюк закликала голову Службу безпеки України Івана Баканова розібратися, чи має народний депутат Андрій Аксьонов російський паспорт

Про це вона заявила з трибуни парламенту 19 травня, пише Depo.ua.

«Це дійсно дуже контраверсійне питання, яке зараз відбулося — прийняття присяги народного депутата Аксьонова. Я прошу врахувати це як публічний запит до голови СБУ про те, чи дійсно володіє пан Аксьонов паспортом іншої країни», — сказала вона.

Кондратюк закликала Службу безпеки дати парламенту офіційне роз'яснення з приводу цього, про що буде поінформовано зал ВРУ і кожного нардепа.

Та сьогодні, 19 травня, народний депутат Андрій Аксьонов таки склав присягу у ВР, однак під крики «Ганьба».

Депутати заблокували трибуну, щоб Аксьонов не зміг цього зробити. Проте заступник голови Ради Руслан Стефанчук дозволив зробити це з місця. Зачитування присяги нардепи перекрикували.

Відомо, що 28 березня 2021 року Аксьонов на довиборах у парламент був обраний народним депутатом дев'ятого скликання. Він балотувався у 50 окрузі, що у Донецькій області — там було зафіксовано приховану агітацію Аксьонова в день тиші та агітацію російською мовою.

Нагадаємо, що Аксьонова підозрюють у тому, що в нього є громадянство Росії. У 2018 було відкрито кримінальну справу через те, що він їздив до окупованого Криму з підробленими документами. Його підозрювали в скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 366 (службове підроблення), ч. 4 ст. 358 (підробка документів, печаток, штампів та бланків, використання підроблених документів), ч. 2,3 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) К К України.

Згодом Аксьонов втік з країни й був оголошений у розшук, але потім повернувся. Ця справа затягнулася у суді, але вона не завадила йому йти у парламент.

Крім того, у 2014 році Аксьонов організовував «референдум «ДНР» у селищі Новодонецьке (околиця Добропілля), де тоді був селищним головою.

Читайте також: Що головне у справі Медведчука

Схожі новини