Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Мільярдер створює партію

Після бізнесу й футболу Ринат Ахметов вирішив “замельдуватися” у політиці

Найбільший український олігарх Ринат Ахметов одержимий новою амбітною метою — у найближчі тижні створити власну політичну партію. А згодом, після виборів, отримати у Верховній Раді повноцінну депутатську фракцію, яка замінила б йому групи впливу у чужих фракціях і групах, і яка у майбутньому дозволила би впливати на формування парламентської коаліції. Тобто Ахметов прагне стати самостійним і дуже діяльним політичним гравцем.

Робоча назва майбутньої політичної сили має не таке «наїжачене», як «Опозиційний блок», і не таке «токсичне», як «Партія регіонів». Партія матиме «центристське» звучання — «Україна — наш дім». Виконавчий директор Інституту світової політики Євген Магда іронізує: «Цікаво, лише мені назва партії „Україна — наш дім“ нагадує „Наш дом — Россия“???». Політолог має на увазі назву проєкту колишнього російського прем’єра Черномирдіна.

Реалізацією нового задуму Ахметова займається один з найближчих його соратників Борис Колесников. Кілька днів тому в його оточенні категорично заперечували плекання нового «дитяти», але через витік інформації колишній віцепрем’єр в уряді Азарова визнав: партію будують! І судячи з усього — швидкими темпами.

У коментарі для «Радіо Свобода» Колесников повідомив: «Я справді займаюся створенням нового політичного проєкту. Він матиме назву „Україна — наш дім“. Його основна ідея — зібрати найкращих людей з усіх сфер: промислового та аграрного сектору, сфери інформаційних технологій, медицини, освіти, соціальної сфери, малого та середнього бізнесу. Ідея створити таку партію у мене виникла давно, бо останнім часом в українській політиці гостро відчувається дефіцит професійних селфмейд-людей. Політична сила, над якою я працюю, готова їх запропонувати».

Експерти кажуть, основна мета проєкту Ахметова-Колесникова — затягнути у свою орбіту, підхопити розчарованих Зе!-владою виборців сходу, півдня, частково — центру країни, які занудьгували за «міцними господарниками». Високі темпи здійснення проєкту пояснюються тим, що цей, почасти проросійськи налаштований електорат, намагаються «підібрати» у «ОПЗЖ».

Слід сподіватися, що у найближчі дні «свіжу» політичну силу «Україна — наш дім» почнуть активно розкручувати на кількох телеканалах Ахметова. Аналітики кажуть, олігарх поставив завдання: для активнішого впливу на маси заволодіти ще однією «кнопкою» — купити канал «Наш», аудиторією якого є переважно жителі півдня й сходу України.

Схожі новини