Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Екснардеп, соратник Садового - Семен Семенченко і «агент НАБУ» Шевченко причетні до діяльності приватної військової компанії та ввезення військових товарів з РФ

  • 24.03.2021, 21:39
  • 1 547

СБУ викрила та припинила діяльність воєнізованого збройного формування, так званої "приватної військової компанії". Її діяльність була спрямована на підготовку до вчинення тяжких злочинів, в тому числі проти основ національної безпеки

Про це повідомила прес-служба СБУ.

За даними СБУ, до складу компанії входило понад 150 осіб, а сама організація діяла під прикриттям охоронних фірм і громадських організацій.

П’ятьом особам, серед яких народний депутат 8 скликання, повідомлено про підозру за статтею 260 Кримінального кодексу України, повідомила преслужба ОГПУ.

Підготовка членів приватної військової компанії відбувалась на спеціально облаштованій тренувальній базі в Київській області — там проходили бойові вишколи, тренування поводження зі зброєю, навики військових бойових дій. Також частина членів військової компанії навчалася у центрах підготовки за кордоном.

Матеріали справи свідчать, що контроль та координацію діяльності злочинної організації здійснювали 15 громадян України. Вони, зокрема, вербували її потенційних учасників, надаючи перевагу колишнім військовим і правоохоронцям з досвідом участі у бойових діях.

Окремо слідчими отримано дані про участь фігурантів справи в укладанні контрактів між «ПВК» та представниками різноманітних організацій країн Близького Сходу. Також зафіксовано пропозиції організувати поставки зброї до цих країн.

За даними слідства Головного управління СБУ в Києві та Київській області, організаторами такої діяльності були колишній народний депутат Семен Семенченко (соратник Андрія Садового, член «Самопомочі».- ред.) та Євген Шевченко, відомий широкому загалу, як «позаштатний агент НАБУ».

Окрім цього, за версією слідства, Семенченко (попереднє прізвище Грішин.- ред.) та Шевченко є можливими організаторами та учасниками протиправної схеми із ввезення поза митним контролем військових запчастин і товарів подвійного призначення з Російської Федерації, які згодом продавали державним підприємствам оборонної сфери за завищеними цінами.

Вирішується питання щодо обрання запобіжних заходів.

Співробітники СБУ провели близько 80 обшуків у столиці, Київській і Донецькій областях.

Правоохоронці вилучили:

  • майже 5,5 тисяч набоїв різного калібру;
  • 7 реактивних протитанкових гранат РПГ-26;
  • 4 підствольних гранатомети;
  • ручний кулемет Калашнікова;
  • 2 автоматичні гвинтівки;
  • 3 пістолети та 3 автомати Калашнікова АКС та АКС-74;
  • 7 помпових рушниць;
  • 38 гранатометних пострілів ВОГ-25, 21 гранату (зокрема, Ф-1 та РГД-5);
  • 16 запалів УЗРГМ та 6 тротилових шашок, пластид;
  • пристрій для забезпечення конфіденційних перемовин.

Вдень 24 березня сам Євген Шевченко написав у Facebook про факт обшуку.

«СБУ шукає у мене вдома російські контрабандні товари військового призначення та звинувачують у створенні незаконних збройних формувань», — написав Шевченко.

Схожі новини