Передплата 2024 «Добра кухня»

«Беріть лопати і допомагайте!»

Міський голова Львова Андрій Садовий закликав «приватників» зробити у п’ятницю, 12 лютого, вихідний, – аби техніка змогла прибрати сніг

Львів — у сніговій облозі. У п’ятницю, 12 лютого, синоптики прогнозують снігові замети, хуртовини, ожеледицю, сильні пориви вітру. Згідно з прогнозами, сніжитиме весь наступний тиждень, до цього додадуться ще й морози. У Львові вже випало до 35 см снігу…

Комунальники не справ­ляються з такою нава­лою снігу. У Львові відбу­лося засідання міської комісії з надзвичайних ситуацій, яка рекомендувала усім закладам, установам та підприємствам Львівської громади зробити 12 лютого вихідним днем, або працювати дистанційно.

Міський голова Львова Ан­дрій Садовий на своїй сторін­ці у ФБ закликав працівників усіх установ приватної влас­ності за можливості оголосити у п’ятницю, 12 лютого, вихідний день. «За даними синоптиків, на 9-ту годину ранку (четвер, 11 лютого. — Авт.) у Львові 168% місячної норми опадів, — пові­домив Андрій Садовий. — Якщо спрогнозувати снігопади, які бу­дуть до кінця дня і завтра, то за тиждень часу маємо дві місячні норми снігу. Фактично, може ді­йти до одного метра. Треба при­ймати непросте рішення. Звер­таюсь до всіх установ приватної власності — за можливості ого­лосити завтра вихідний день. Звичайно, підприємства, які забезпечують життєдіяльність міста, повинні працювати. Там, де можливо, треба організува­ти дистанційну роботу. Нам тре­ба мінімізувати потоки людей, які користуються дорожньою інфраструктурою, тому що тре­ба прибирати місто, залучаючи максимальну кількість техніки».

За словами міського голови, станом на ранок, 11 лютого, у Львові задіяно 218 одиниць тех­ніки для прибирання. Близько 70 одиниць — техніка, залучена від приватного сектору. «Приємно, що кількість техніки з приватного сектору і будівельних компаній продовжує збільшуватись. Я дя­кую всім, хто долучається, — ска­зав Андрій Садовий. — Сьогод­ні після 13.00 працівники наших міських установ виходять приби­рати сніг, будуть робити це і за­втра, тому що двірники вже фі­зично не справляються. Вони працюють з шостої ранку цілий робочий день. Звертаюсь до всіх львів’ян — з розумінням постави­тися до ситуації, не цуратись ро­боти і там, де працюєте, там, де живете, беріть лопати і допома­гайте. Коли такі снігопади є в ін­ших містах світу — оголошується надзвичайна ситуація, все зачи­няється, і люди виходять, приби­рають».

«Уже чотири дні поспіль ко­мунальні служби працюють у складних умовах, — наголосила на брифінгу заступниця місь­кого голови Львова з питань житлово-комунального гос­подарства Ірина Маруняк. — Працюють і техніка, і двірники. Сьогодні зранку, 11 лютого, пра­цювало 1597 двірників. І вони працюють зараз. Середній вік наших двірників — 59 років, а за­робітна плата в середньому 6 ти­сяч грн. Маємо вакансії».

За словами Ірини Маруняк, з огляду на прогнозоване різ­ке зниження температури у міс­ті створено аварійні бригади, які у випадку замерзання внутріш­ньобудинкових мереж будуть оперативно проводити ремонт і розмороження інженерних ко­мунікацій у будинках. Також у ці дні можуть бути пориви вітру, тому аварійні бригади реагува­тимуть і на поламані гілки чи па­діння дерев.

Згідно з рішенням комісії, на­вчання у школах 12 лютого буде виключно дистанційне, а садоч­ки працюватимуть лише у ре­жимі чергових груп. «Прохан­ня, щоб діти були вдома, але якщо такої можливості немає, то можна прийти до школи — там знайдуть, чим зайняти дітей, — сказав міський голова. — Шко­ли фізично будуть відкриті для тих, хто не має з ким залишити дитину».

Крім того, міська комісія з надзвичайних ситуацій ре­комендувала посилити робо­ту соціальних установ. У міс­ті працюють пункти обігріву для бездомних — на вул. Кири­лівській, 3а, та на вул. Личаків­ській, 56. Також пункт обігріву облаштували у приміщенні Цен­тру Довженка (пр. Червоної Ка­лини, 81) — усі, хто хотів би по­грітись у теплому місці, можуть заходити сюди на чай. Якщо ви побачили на вулиці людину, яка потребує допомоги, телефо­нуйте 233−14−79 або 1580. Про усі надзвичайні випадки, які мо­жуть трапитись через негоду, мешканців міста просять інфор­мувати «Гарячу лінію» за номе­ром 1580 для оперативного ре­агування служб.

Схожі новини