Зерно може прислужитися замість плину для посуду
Складне завдання часто можна вирішити простим способом. У цій житейській мудрості переконався і я цієї осені, коли сусід квасив на зиму капусту
Пан Василь живе сам, капусти йому багато не треба. Тому вирішив заквасити її не у 100-літровій дубовій бочці, як робив це раніше, а у кількох трилітрових слоїках. Приніс їх з комори, хотів було сполоснути — а у шкафчику зі всякою побутовою хімією потрібного для миття посуду плину цього разу не виявилося…
Налив у слоїк гарячої води, кинув усередину губку, зробив кілька кругових рухів у надії, що вона забере бруд, який залишився від спожитого компоту із черешень — даремно. Сині розводи на склі залишалися. Не було під руками соди, якою можна було би відпуцувати банку.
Добре, що у той момент до пана Василя у справах зайшов його кум Степан. Подивився, як мордується ґазда — зітхнув і попросив його принести із комірки кілька жмень пшениці. Всипав збіжжя до слоїка, зробив кілька кругових обертів в один бік, а потім в інший — і ємність очистилася. Заблищала, як новенька. А вже за якусь годину наповнені солоною капустою слоїки чекали свого часу під столом у кухні…
— А використану пшеницю візьми й просуши. Кинь курям у годівницю… — порадив кумові після роботи пан Степан.
Люди з давніх-давен мізкували над тим, як підтримувати у чистоті хатнє начиння. Колись моя мама мила посуд виключно кропивою. Закіптюжені на вогні баняки шурувала піском. Згадувані вище слоїки зсередини вичищала подрібненою шкаралупою яєць.
А ще пригадувала мені, що у часи свого дитинства (а було це у першій третині минулого століття) брудний одяг прала у лузі. Цей розчин готували на вогні: у киплячий казан додавали кілька жмень попелу. А потім вкидали туди всяке шмаття. Їдкий, слизький мильний розчин виконував роль прального порошку…
Не радимо повертатися у минуле, але винахідливість, кмітливість у складних випадках ніколи не завадить. Навіть у комп’ютеризованому ХХІ столітті. Як-от — коли треба квасити капусту, а «заводської хімії» для очищення тари під руками немає.