Передплата 2024 «Добра кухня»

Зеленський висловився щодо мирного плану Кравчука

  • 06.11.2020, 19:15
  • 880

Президент Володимир Зеленський анонсував розгляд мирного плану на засіданні радників Нормандської четвірки 13 листопада

Під час робочої поїздки до Луганської області Зеленський висловив сподівання, що план буде розглянуто радниками нормандської четвірки на найближчій зустрічі. Також план будуть розглядати на наступному засіданні Тристоронньої контактної групи.

«Якщо б ми не вірили, то цього не робили б. Ми представили цей план, також передали ОБСЄ. Ми йдемо в напрямку мінського формату, але повинен бути виписаний детальний план дій. Я вважаю, що він буде розглянутий на засіданні тристоронньої контактної групи, але важливіше, щоб цей план дій розглядався 13 листопада радниками Нормандської четвірки», — заявив він.

Також Зеленський відзначив, що вибори на Донбасі не є самоціллю, головна мета — зупинити війну в регіоні.

Відповідаючи на питання про те, чи погодиться Росія на цей план, Зеленський сказав, що для України насамперед важливо, щоб була підтримка ініціативи на засіданнях Нормандської четвірки.

5 листопада голова делегації України в ТКГ Леонід Кравчук заявив, що Київ пропонує припинити конфлікт в ОРДЛО на початку 2021 року та провести там вибори. Голосування пропонується провести після повної демілітаризації регіону. Того ж дня Україна оприлюднила п'ять пунктів мирного плану щодо Донбасу.

Читайте також: Не відповідає Мінським угодам: Кремль виступив проти демілітаризації ОРДЛО

Нагадаємо, згідно із заявою Української делегації у ТКГ, ОБСЄ розгляне наступні п'ять пунктів, запропоновані Україною до 10 листопада.

  1. виведення іноземних військ, незаконних збройних формувань та найманців з території України на початку 2021 року;
  2. скасування владою Російської Федерації низки рішень і документів, які є прямим втручанням в життя ОРДЛО, наприклад, про спрощений порядок надання жителям цих територій російського громадянства;
  3. відновлення контролю над відповідною ділянкою російсько-українського державного кордону за допомогою СММ ОБСЄ;
  4. збільшення чисельності місії СММ ОБСЄ в чотири рази (на 1500 осіб);
  5. лише за виконання цих умов — підготовка та проведення на території ОРДЛО виборів (за допомогою ОБСЄ).

Схожі новини