Передплата 2024 «Добрий господар»

“Нічого не знаю про ваше посвідчення. Платіть, або виходьте!”

Водії приватних маршруток не пускають пільговиків, яким знову дозволили їздити безкоштовно

Марія ДОРОТИЧ

До редакції «ВЗ» звернувся по допомогу львів’янин Анатолій Васьків. Пан Анатолій — інвалід другої групи, пенсіонер. Чоловік втомився від хамства водіїв львівських маршруток, які щодня викидають його з салону, мовляв, їздити безкоштовно мерія дозволила лише з 11-ї до 16-ї години… Анатолій Васьків не «катається» у маршрутках без нагальної потреби, а їздить на зміну на роботу.

«Мав конфлікт у 32-й, 25-й та 14-й маршрутках, — каже чоловік. — Казав водіям, що Львівська міська рада повернула усі пільги у громадському транспорті, і що їздити безкоштовно «по годинах» — це рекомендація мера Львова, а не офіційний документ міськради. Але водії не хочуть мене слухати і дехто посилає подалі. Один водій нахабно сказав: «Нічого не знаю про ваше посвідчення. Платіть, або виходьте!..».

Пан Анатолій каже, одного разу водій на кілька хвилин зупинив автобус, щоб вигнати його та інших пільговиків з салону… Пасажири обурювалися, бо запізнювалися на роботу, були в шоку від дій водія. Але керманичі автобусів показували їм оголошення у салоні, мовляв, пенсіонери за віком можуть їздити задурно лише в окремі години — не в «час пік».

Нагадаємо, через чергове послаблення карантину, пільговий проїзд у громадському транспорті Львова з 9 липня відновили. Умова — пільговики можуть їздити в транспорті у будь-який час, але бажано з 11-ї по 16-ту годину, оскільки в салоні транспорту досі мають бути заповнені лише сидячі місця.

Журналістка «ВЗ» звернулася за коментарем до начальника управління транспорту Львівської міської ради Ореста Олеськіва. Чиновник сказав, проблема, з якою зіштовхнувся читач «ВЗ» пан Анатолій — не поодинока. На «гарячу лінію» Львова щодня звертаються зі скаргами чимало пасажирів-пільговиків, яких теж змушують платити за проїзд…

«Приватні перевізники сприйняли рекомендацію мера про „години для пільговиків“ у прямому значенні, чомусь вважають, що на це є документ, — відзначає Орест Олеськів. — Пільги у транспорті відновлені, але людям похилого віку просто рекомендують їздити з 11-ї до 16-ї години. Фіксуємо усі скарги, проводимо з приватними перевізниками роз'яснювальну роботу. Наполягаємо, аби вони виконували рішення мерії і не вигадували своїх правил. Водії просто переживають за виручку, особливо у час карантину, коли в салоні потрібно возити лише сидячі місця. Перевізники нарікають на збитки… На жаль, не маємо важелів впливу, аби покарати власників маршрутів штрафами».

Схожі новини