Передплата 2024 «Добрий господар»

У підземеллі Храму Преображення Господнього відкрили музей “Львів стародавній”

У місті Лева урочисто презентували інноваційний музей історії міста в постатях «Львів Стародавній»

Музей відкрився у підземеллі Храму Преображення Господнього, що на вул. Краківській, 21. Він є однією зі складових масштабного національного проєкту інноваційних музеїв «Становлення української нації». Перший музей такого формату працює у Києві.

Засновники проєкту — благодійний Фонд «Воскресіння». Науковий керівник — історик, доктор історичних наук, головний науковий співробітник Інституту історії України НАНУ Тарас Чухліб.

Основна мета музею «Львів Стародавній» — об'єднати мешканців міста навколо його історії, показати Львів як перлину Європи та культурну столицю України. А ще поліпшити імідж міста через демонстрацію його історичних постатей — героїв минулого, та виховати українців на своїй історії, культурі та традиціях.

Музей «Львів Стародавній» — це унікальний проєкт, який поєднає інноваційні технології та безцінні історичні експонати з приватних колекцій та фондів українських і європейських музеїв. Лише за годину в захоплюючому мультимедійному 5-D форматі (діорами, запахи, звуки, реалістичні фігури-реконструції визначних осіб) за допомогою медіагіда на дев’яти мовах можна буде ознайомитися з багатовіковою історією Львова та різних народів, що разом жили і розбудовували місто в період з IX до XVIII століття.

В експозиціях музею висвітлене політичне, духовне та культурне життя міста у складі різних держав. «Наш музей спонукає вдивитися в минуле, щоб осягнути сьогодення і побачити обрій майбутнього», — наголошує автор проєкту Валерій Галан.

До роботи залучили близько двадцяти наукових інститутів та кафедр, музеї України та світу, значну кількість культурних волонтерських та громадських організацій. А також скульпторів, гримерів, художників-костюмерів, майстрів з історичної зброї, кіносценаристів, акторів, психологів, політтехнологів та провідних декораторів.

Фото автора та організаторів музею

Схожі новини