Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Зі Львова додому на Волинь пішки – за 39 годин

22-річна волинянка Вікторія Романчук працює у львівському Театрі імені Лесі Українки. Дівчина має не лише художній талант, а й твердий характер.

Нещодавно на вихідні вирушила пішки — у рідне місто Ківерці. За 39 годин подолала 164 кілометри!

Вікторія любить мандрувати. Каже, складно сидіти на одно­му місці. А карантин вніс свої ко­рективи в її рухоме життя. Тому, коли друг з Луцька запропонував зустрітися, у неї мимоволі ви­хопилося: «А приходь до мене у Львів!».

Фото Владислава Шевченка
Фото Владислава Шевченка

— Він ніби погодився, — роз­повідає Віка. — Домовилися, що разом будемо пішки повертатися додому. Але щось трапилося, і в нього плани змінилися.

Дівчина засмутилася, але від задуманого не відмовилася — ви­рішила вирушити у «похід» сама. Тоді всі почали її відмовляти — і родина, і друзі, і колеги. Але Ві­кторію це лише підбадьорювало. Відпросилася у директорки — і ру­шила зі Львова у бік Луцька.

— Для мене це був час тоталь­ної ізоляції від людей. Я йшла без музики, без балачок по телефо­ну — на самоті з собою. З іншими спілкувалася всього кілька разів, коли зупинялася трохи підсуши­тися. Бо лив дощ, а мене «поли­вали» ще й фури. Правда, в теле­фоні мала чат для друзів, в який постійно кидала «маячок», що йду по карті, де саме є і що в мене все гаразд.

Вікторія вийшла зі Львова о четвертій ранку, а опівночі вже була в першому по трасі волин­ському селі Журавники. Тоді до­зволила собі найдовшу на марш­руті зупинку, яка тривала всього дві години. Подорожню, вимоклу до нитки, прихистила одна сім’я. Вікторія зізнається, тоді була на межі зриву і відчула радість від того, що просто жива.

Згадує, як минала перший блокпост і поцікавилася, чи пови­нна пред’явити поліції якісь доку­менти. Почула «не треба». Не по­цікавилися, хто дівчина й звідки, і перед її наближенням до Луцька.

— Вони ж не знали, що я іду із сусідньої області, — усміхається Віка.

Життєлюбності й впертості ді­вчини можна позаздрити. Про­вівши у дорозі 39 годин, таки до­бралася у рідні Ківерці. Останні кілометри далися їй дуже важко. Відчувала себе страшенно втомле­но, ноги гули. Але була щасливою.

Удома на Віку чекали з нетер­пінням. Та довго сидіти у чоти­рьох стінах дівчина й не думала. Ще ноги не відійшли, а вона вже з фотоапаратом на велосипеді вивчала околиці малої батьків­щини. Каже, у цьому — смак жит­тя. Повернувшись до Львова, почала роботу над новим мис­тецьким проєктом, в основу яко­го лягла її «карантинна» дорога додому.

Волинська область