Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На 102-му році життя померла відома львів'янка Ірина Шуль

  • 08.05.2020, 14:10
  • 1 323

Попри поважний вік вона жила сама та до останнього займалася активною громадською діяльністю

Про це повідомляє «Твоє місто».

Вона була членкинею «Просвіти», «Союзу Українок», «Товариства Надсяння», «Львівської спілки політв'язнів України». Ірина Шуль народилася 23 червня 1918 року в с. Вовче біля Перемишля. Навчалась в українській школі імені Маркіяна Шашкевича та Українському інституті для дівчат в Перемишлі, який закінчила. У 1938 році вступила до Академії закордонної торгівлі у Львові, після чого поїхала на практику до Києва. Там вона стала свідком руйнування Хрещатика радянськими військами, що відступали.

Під час Другої світової війни працювала в Судовій Вишні, де налагодила співпрацю з ОУН та займалася поширенням бофонів. 18 січня 1944 року її заарештувала німецька поліція у Львові. Під час слідства утримувалась в тюрмі «на Лонцького».

З березня по травень 1944 року перебувала у нацистському концентраційному таборі Равензбрюк, а з травня 1944 по травень 1945 рр. — у концтаборі Фльоcсенбюрґ. Після закінчення війни потрапила до Львова як переселенка з Польщі і до проголошення незалежності України приховувала факт перебування у нацистських концтаборах.

Читайте також: «Ніякого секрету довголіття немає. Любила спорт. Досі зранку роблю зарядку«

23 серпня 2013 року, з нагоди 22-ліття з Дня проголошення Незалежності України, Ірині Шуль вручили нагороду «Почесний знак святого Юрія» за вагомий внесок у становлення української державності та активну громадську позицію. 31 жовтня 2018 року нагороджена орденом княгині Ольги.

За словами її онука, львівського активіста Святослава Літинського, ще декілька місяців тому її розклад на тиждень складався з відвідування зборів «Просвіти», «Союзу Українок», «Товариства Надсяння», «Львівської спілки політв'язнів України», зустрічі хору «Відгомін», фізичної праці на своєму городі.

Схожі новини