Передплата 2024 «Добрий господар»

Епідемії тільки прогресуватимуть: озвучений тривожний прогноз для світу

  • 17.04.2020, 12:13
  • 957

Новий китайський коронавірус не стане останньою напастю подібного масштабу, з якою зіткнеться людство – тепер епідемії в світі повторюватимуться все частіше.

А головна небезпека полягає в тому, що цей процес постійно прогресуватиме. Про це в інтерв'ю «Фактам» заяви заступник директора інституту соціології Національної академії наук, доктор філософських наук Євген Головаха, передає Обозреватель.

«Фахівці пов'язують це з проникненням людини в незайману природу. Потрапляючи в ареали тварин, які раніше від нас трималися далеко, ми починаємо спілкуватися з тими видами, з якими раніше контактів практично не мали. Це і в подальшому призведе до того, що віруси від них будуть передаватимуться постійно», — сказав він.

Водночас фахівець задзначив, що нинішній вірус COVID-19 — це, найімовірніше, саме результат додавання в традиційну китайську кухню м'яса екзотичних тварин.

Читайте також: Плюс 501 за добу: в Україні офіційно підтвердили 4662 випадки інфікування коронавірусом

«Є навіть таке визначення — зооноз (група інфекційних і паразитарних захворювань, збудники яких паразитують в організмі певних видів тварин). Ми все частіше вступаємо в контакти з патологічними агентами тваринного походження», — підкреслив соціолог.

Головаха вважає, що коронавірус не найстрашніший із вірусів, у світовій історії були й мастабніші епідемії чуми, віспи тощо.

«Але далі може з'явитися щось на зразок вірусу лихоманки Ебола, який взагалі вбиває половину хворих. А ще набагато страшніші віруси, які стануть частиною нашого існування завдяки процесу зоонозів», — попередив він.

На його думку, дивлячись на урок, який дала світу пандемія коронавірусу, люди повинні навчитися сприймати віруси як невід'ємну частину свого існування. А уряди мають переглядати пріоритети, виділяючи більше коштів на розвиток медицини і науки.

Схожі новини