Передплата 2024 «Добрий господар»

В Україні перевірять усіх одержувачів субсидій: хто може втратити допомогу

  • 10.02.2020, 11:57
  • 1 313

При перевірці державою одержувачів субсидій та інших соціальних виплат в Україні допомоги можуть позбутися ті, хто на неї заслуговує.

Причина — у «підводних каменях», які є в Законі про верифікацію (перевірку) та моніторинг державних виплат, який президент України Володимир Зеленський підписав 19 грудня 2019 року, говориться в публікації «НВ», передає OBOZREVATEL.

Нагадаємо, виплати українцям будуть проводитися лише після того, як держава перевірить їхні банківські рахунки, рухоме і нерухоме майно, а також, чи їздили вони за кордон.

Мета закону про верифікацію, з одного боку — прибрати зайву бюрократію при спілкуванні людей з державою, а з іншого — скоротити загальну кількість одержувачів пенсій, субсидій та інших соціальних виплат. Відповідно, таким чином, зберегти гроші в державному бюджеті.

Що і як перевірятимуть

Перевіряти будуть всі державні виплати: пенсії, допомогу, пільги, субсидії, соціальні стипендії та інші виплати, які йдуть з державного, місцевих бюджетів, фондів загальнообов'язкового державного соціального і пенсійного страхування.

Верифікація буде проводитися в три етапи: в момент звернення громадянина за виплатою, в момент здійснення виплат і вже після надання держдопомоги.

Електронна платформа братиме інформацію про отримувача соціальних виплат з різних баз даних та реєстрів. Планується, що ця платформа отримає доступ до банківських рахунків та даних Державної прикордонної служби про перетин кордону. Збиратимуться також і дані по всіх виплатах та пільгах, які отримує людина.

«Збиратимуть дані щодо володіння нерухомістю, транспортними засобами, все, що стосується руху коштів на банківських рахунках, дані про закордонні поїздки, заробітну плату та інші доходи, крупні покупки тощо. Проте держава не зможе в повній мірі чітко визначити добробут та доходи претендентів на державну допомогу. Адже тіньові доходи відслідкувати важко. Так само, як і витрати, здійснені в готівковій формі», — пояснив кандидат економічних наук, незалежний експерт Олександр Хмелевський.

Є «підводні камені»

Експерт зазначає, що частину фактів незаконного отримання виплат виявити все-таки вдасться. Але і тут є «підводні камені»: можливі ситуації, коли, за формальною ознакою, субсидій та інших соціальних виплат будуть позбавлені люди, які дійсно їх потребують. Адже дані у базах можуть виявитися неточними чи неповними.

«Крім того, людина може отримувати допомогу від родичів чи мати давні заощадження, в результаті чого, втратить соціальні виплати», — йдеться в публікації.

Схожі новини