Передплата 2024 ВЗ

В “Афері століття” уже дві смерті...

Одна з померлих фігурантів резонансної справи — мачуха глави Офісу президента Андрія Богдана, нотаріуска Наталія Загвойська.

За ті чотири роки, як тривають суди у резонансній львівській «Афері століття», померли вже двоє ключових фігурантів цієї справи. У 2017 році відійшла в інший світ приватна нотаріуска Наталія Загвойська. А у жовтні минулого року не стало уродженця Луганщини Сергія Соболя, який був підставною особою у схемі відчуження міської нерухомості.

Нагадаємо, 2016 року, готуючи документи для подачі одного приміщення комунальної власності на аукціон, спеціалісти управління комунальної власності Львівської міськради виявили, що воно вже не комунальне, а… якимось чином перейшло у власність приватних осіб. Після цього спеціалісти управління почали перевіряти права власності на все нерухоме комунальне майно. І виявили, що десятки таких приміщень уже зареєстровані на приватних осіб.

Після «алярму» з міської ради, справою зайнялися Нацполіція, обласна прокуратура, СБУ. Була порушена кримінальна справа, з’ясувалося, що за допомогою цієї схеми у міста «віджали» близько сотні об’єктів. Експерти стверджують, це була геніальна злочинна схема, проста, примітивна і цинічна.

Оскільки у справі йшлося про десятки приміщень і у схему були задіяні десятки осіб, то почалася тяганина у десятках судів. Процеси тривають досі. Деякі приміщення вже повернуті у комунальну власність міста. Але прізвища організаторів «геніальної схеми» так і залишаються таємницею за сімома печатками.

Відомі лише виконавці. У справі фігурували, зокрема, львів’яни Ірина Сандул, Людмила Малькова та Олег Рогоцький, а також низка підставних осіб. Реєстрацію комунального майна здійснювали приватні нотаріуси Наталія Загвойська та Уляна Пшенична. 16 грудня 2016 року, після проведення перевірки, Львівське обласне управління юстиції призупинило діяльність приватного нотаріуса Наталії Загвойської. А також подали документи до кваліфікаційної комісії на анулювання свідоцтва на право зайняття нотаріальною діяльністю. Відповідний наказ підписав керівник Головного територіального управління юстиції у Львівській області Ярослав Жукровський.

За інформацією компетентних джерел «ВЗ», Наталія Загвойська на той час вже страждала на важку хворобу. Через кілька тижнів після призупинення її діяльності жінку госпіталізували, і десь через 2−3 тижні вона в лікарні померла. Загвойська була мачухою нинішнього глави Офісу президента України Андрія Богдана — як друга дружина Йосипа Гнатовича Богдана, доцента кафедри цивільного права та процесу юридичного факультету ЛНУ ім. І. Франка. За інформацією 24 каналу, Йосип Богдан розлучився зі своєю першою дружиною, матір’ю Андрія Богдана, коли той був ще школярем. Однак екс-подружжя зберегло нормальні відносини і разом брало участь у вихованні дітей.

Другий померлий — уродженець Луганська Сергій Соболь. Був першим фігурантом справи, по кому суд виніс рішення. Як повідомило видання ZAXID.NET, 17 вересня 2019 року Сихівський райсуд виніс вирок Соболю, визнавши його винним лише у службовій недбалості. Натомість вчинення Соболем шахрайства суд назвав недоведеним. Соболю призначили 1,5 роки обмеження волі і, зважаючи на проведені сім місяців у СІЗО, звільнили у залі суду. Прокуратура та управління комунальної власності ЛМР подали апеляцію на надто м'який, на їхню думку, вирок суду, вимагаючи покарати Соболя за шахрайство. Під час першого засідання апеляційного суду 20 січня 2020 року з’ясувалося, що Соболь помер через місяць після винесення йому вироку. Про це повідомив його адвокат, який розмовляв із його матір’ю, яка проживає у Лисичанську Луганської області. Адвокат повідомив, що, можливо, у Соболя обірвався тромб.

Схожі новини