Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Адвокати Героїв Небесної сотні вимагають повернути в справу екс-"беркутівців" попередню групу прокурорів

  • 14.01.2020, 16:33
  • 547

Адвокати Героїв Небесної сотні наполягають на поверненні у справу проти п’ятьох екс-"беркутівців" попередньої групи прокурорів.

Як передає УНІАН, про це захисники потерпілих заявили після засідання Святошинського райсуду Києва, що розглядає провадження про масові розстріли на Майдані 20 лютого 2014 року.

Зокрема, адвокат Євгенія Закревська зауважила, що після переходу повноважень з розслідування «майданівських» справ від Генпрокуратури до ДБР ці провадження фактично не розслідуються. Говорячи про справу екс-«беркутівців», вона також зазначила, що, починаючи з кінця грудня, розслідування цієї справи зупинено. За словами адвоката, якщо не буде змінено законодавство в частині заочного судочинства, ця справа фактично буде розвалена. «Якщо не буде змінено законодавство, вірогідність отримання вироку, який вистоїть, дуже маленька. Тому внести відповідні зміни до закону про заочне засудження необхідно впродовж двох місяців до наступного засіданні суду у цій справі», — сказала Закревська.

Також вона додала, що сьогоднішнє рішення суду про відвід трьох нових прокурорів, яких генпрокурор Руслан Рябошапка призначив вести це провадження 28 грудня 2019 року, є лише половиною справи, оскільки на їхні місця потрібно призначити інших представників державного обвинувачення, яким би довіряли потерпілі та суспільство.

Адвокат переконана, що необхідно повернути прокурорів, які 5 років розслідували цю справу, — Олексія Донського та Яніса Сімонова, а також Ігоря Земськова, який дещо пізніше приєднався до цієї групи прокурорів. «Але на сьогодні невідомо, кого включать до (нової) групи прокурорів. А відсутність державного обвинувачення у такій справі рівнозначна відсутності самої справи. Тобто, «статисти» цю справу не витягнуть, і навіть хороші професійні прокури, не знаючи справи, будуть суттєво поступатися позиціям захисників екс-«беркутівців», — наголосила Закревська.

Нагадаємо, Святошинський районний суд Києва розглядає справу проти екс-«беркутівців» Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Марінченка, Сергія Тамтури й Олега Янішевського, яких обвинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року. Станом на лютий 2018 року слідством було встановлено 48 фактів убивств та 80 фактів замахів на вбивства людей 20 лютого 2014 року в центрі Києва. 28 грудня 2019 року під час судового засідання стало відомо, що генпрокурор Рябошапка змінив групу прокурорів у цій справі.

Того ж дня Апеляційний суд Києва відпустив екс-«беркутівців» під особисті зобов`язання. 29 грудня у Донецькій області відбувся обмін утримуваними особами між українською стороною і представниками ОРДЛО. Україні повернули 76 людей в обмін на 124 особи зі списку ОРДЛО.

В рамках обміну Україна передала екс-«беркутівців». Сьогодні, 14 січня, Святошинський райсуд Києва за клопотанням адвоката родин Героїв Небесної сотні Закревської відвів трьох нових прокурорів у справі проти екс-«беркутівців» — Олександра Шевеленка, Дениса Суботіна та Марину Мазепіну. Водночас суд не розглядав питання про відвід ще одного нового прокурора у справі — Сергія Куцого, оскільки він був відсутній на сьогоднішньому засіданні. Суд надав Офісу генпрокурора два місяці на призначення нових прокурорів у справі екс-«беркутівців» і на ознайомлення їх з матеріалами цього провадження.