Передплата 2024 «Добра кухня»

Рада утворила слідчу комісію, яка буде контролювати розслідування у справах «Списку Гандзюк»

  • 12.12.2019, 13:28
  • 495

Народні депутати ухвалили у цілому проєкт постанови, який передбачає створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради для парламентського контролю за розслідуванням нападів на громадських активістів протягом 2017-2018 років.

«За» це рішення проголосували 347 народних депутатів України.

Жоден депутат не проголосував «проти», 32 — утримались, повідомляє Громадське.

«Метою Тимчасової слідчої комісії визначається перевірка відомостей щодо 55 нападів на громадських активістів у 2017−2018 роках зі „Списку Гандзюк“ з метою підтвердження або спростування зазначених фактів», — йдеться у пояснювальній записці.

Комісія буде діяти один рік, через 6 місяців з дня утворення має подати звіт до Верховної Ради.

За даними, вказаними у пояснювальній записці, від початку 2017 року відбулося щонайменше 55 нападів на представників громадянського суспільства, п'ять з яких закінчилися смертю активістів. Ці напади у суспільстві отримали назву «Списку Гандзюк» на честь однієї з жертв.

У 15 випадках нападники використовували вогнепальну, травматичну або холодну зброю. Нападників затримали у шести випадках.

Нагадаємо, 31 липня у Херсоні біля під'їзду чоловік вилив на радницю міськголови Херсона кислоту. Катерина Гандзюк потрапила до реанімаційного відділення. Жінка отримала близько 30% опіків шкіри. Адвокат повідомив, що Гандзюк облили концентрованою сірчаною кислотою.

У листопаді 2018-го Верховна Рада вже створювала тимчасову слідчу комісію для розслідування нападу на Катерину Гандзюк та інших активістів. До складу ТСК увійшли представники різних фракцій. З того часу розслідування так і не довели до кінця. Про створення ТСК почали говорити після того, як 4 листопада радниця міськголови Херсона Катерина Гандзюк померла у лікарні. Поліція перекваліфікувала справу Гандзюк на закінчене умисне вбивство.

Створення ТСК тоді критикував генеральний прокурор Юрій Луценко. Під час виступу в Раді він щодо справи Гандзюк та створення ТСК Луценко анонсував своє звільнення. 7 листопада його прес-секретарка повідомила, що Луценко подав президенту заяву про свою відставку. Президент відхилив його заяву.

Схожі новини